NYHETSARKIVET
20 apr 2018 12:38
Nuvarande ITP-upphandling försvårar för kunder, enligt LF
Snart kommer Collectum ut med en rapport om effekterna av sin senaste ITP-upphandling. Men redan innan har valplattformen lämnat återkoppling till de bolag som deltog i upphandlingen, både de som valdes in och de som inte kom med. Märkbart i år var att stora aktörer som Länsförsäkringar inte kom med, likaså Nordea.

Länsförsäkringar Fondlivs vd Tua Holgersson sa i mars att hon var förvånad över beslutet, men ville då inte säga mer förrän bolaget hade fått återkoppling från Collectum. Nu kan man konstatera att LF Fondliv fick ett lägre betyg avseende bland annat prestation.

- Vi offererade ett starkt utbud med attraktiva avgiftsnivåer och en bra konstruktion på entrélösningen. Vi fick dock något lägre betyg avseende prestanda, eftersom historisk avkastning på entrélösningen och övriga fonder som vi offererade var något lägre än avkastningen hos övriga bolag. Vi fick också lägre betyg i utvärdering av entrélösningens utbetalningsfas, säger hon till Pensionsnyheterna.

Avgifter och historisk avkastning var precis som vid tidigare upphandlingar viktiga fokusområden för Collectum. Det här året lades stort fokus även på utbetalningsfasen. Innan Collectums rapport kommer ut vill dock de flesta andra aktörer Pensionsnyheterna varit i kontakt med inte kommentera exakt vilken återkoppling man fått från valcentralen.

På Folksam konstaterar presschefen Kajsa Forsberg Moström att man haft ett uppföljningsmöte. Likaså har AMF haft en första muntlig återkoppling från Collectum, enligt presschef Jens Söderblom. Movestic, en av de nya valbara aktörerna i årets upphandling, vill avvakta tills rapporten är publicerad för vidare kommentarer och Alecta hänvisar direkt till Collectum.

Hos Handelsbanken Liv, vars anbud antogs, säger Sara Rindewall, chef för erbjudande och affärsutveckling, helt enkelt att man kan konstatera efter feedbacken att man står sig väl i konkurrensen.

- Vi kan vara mycket stolta över vårt erbjudande, både utifrån hållbarhetsprofil och bra fondportfölj, säger hon till Pensionsnyheterna.

På Länsförsäkringar är man dock besviken över att inte ha blivit valbart. Bolaget lämnade in en stark offert, menar Tua Holgersson.

- Det är synd att våra kunder inte kan samla sitt erbjudande hos oss, samt naturligt erhålla den hjälp de tydligt önskar kring hela sin pension. Möjligheten till pensionsrådgivning och lokal närvaro över hela landet värderas tyvärr inte i upphandlingen, säger hon.

Holgersson förespråkar mer långsiktighet och menar att befintliga systemet försvårar för kunden.

- Vi förespråkar ett anslutningsförfarande med hårda krav. Det ger kunderna bättre valmöjlighet och det skapar långsiktighet. Med nuvarande process finns risken att kunderna måste göra nya val var femte år och det gör det inte enklare för kunden. Dessutom tror vi att det driver på ointresset och ökar andelen i ickevalet i ännu högre utsträckning, avslutar hon.

Collectums rapport väntas komma inom två veckor.

Pensionsnyheterna konstaterar dock att fokus på historisk avkastning kan vara en farlig väg att gå. Som kollegan Pensioner & Förmåner nyligen redovisat var femårshistoriken i tidigare upphandlingar ett dåligt kriterium. De fonder som varit bäst under tidigare femårsperioder har hamnat i botten vid nya upphandlingar.

Och kanske är det på sin plats att använda den slitna disclaimern som finns i alla fondprospekt och annonser: "Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet". 
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907