ITP-avtalet ger numera möjlighet att ta ut hela tjänstepensionen från ITP temporärt, i stället för livsvarigt. Pensionsmyndigheten har i en informationsskrift, Skatt och Pension 2018, beräknat skatteutfallet beroende på olika beteenden när det gäller uttaget.
En manlig höginkomsttagare som väljer att ta ut sin tjänstepension på fem år får sin totala pension reducerad med omkring 11 procent, medan kvinnor tappar 15 procent, beroende på att de har en längre förväntad medellivslängd.
I exemplet för en manlig höginkomsttagare blir tjänstepensionen livsvarigt 9 232 kr i månaden och ackumulerat för hela utbetalningstiden blir det 2 133 791 kr. Den man som väljer att ta ut pensionen på fem år får i stället 32 095 kr i månaden och ackumulerat 1 910 417 kr.
Pensionsmyndigheten skriver att "eftersom det ackumulerade beloppet är lägre när tjänstepensionen tas ut på fem år blir skatten också lägre, men bara några procents skillnad. En höginkomsttagare får dock betala högre skatt ackumulerat om tjänstepensionen tas ut på fem år istället för livsvarigt eftersom höginkomsttagaren då får betala statlig inkomstskatt".
Mot bakgrund av flyttfågelsstrecken från Sverige till Portugal blir det tydligt att det är värt pengarna att döma sig själv till exil i Portugal under fem år. Exemplets dryga 1,9 miljoner kr blir ju helt skattefria för mottagaren som kan ta hem dem när de fem åren är till ända.
Den som sitter kvar i Sverige får ju betala inkomstskatt och statlig skatt om man kommer över gränsen för statlig skatt. Så det faktum att det "kostar" 15 procent för kvinnor och 11 procent för män att ta ut sin ITP på fem år, gör ändå att det privatekonomiskt är en lysande affär att flytta till Portugal. Åtminstone så länge Portugal håller fast vid noll skatt på privat utländsk tjänstepension.