En undersökning Skandia låtit genomföra visar att förtroendet för premiepensionssystemet är i botten. Av de som får ett orange kuvert i brevlådan har bara 15 procent förtroende för systemet och det beror på den upplevda otryggheten och att spararna inte litar på fondbolagen.
Att det finns ett så lågt förtroende för en viktig del av det statliga pensionssystemet är allvarligt, menar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
Ålderskategorin 30 till 65 år är de som har lägst förtroende men samtidigt är det i denna grupp premiepensionskapitalet huvudsakligen finns.
"Det är särskilt anmärkningsvärt att det är oron för nedgångar som leder till det låga förtroendet för systemet. Detta när premiepensionsspararna i snart ett decennium dragit nytta av en konstant börsuppgång och i princip alla sparare haft mycket god avkastning. Det säger mig att förtroendedebatten kommer att fortsätta när det blir sämre tider på börsen framöver", säger Mattias Munter.
Undersökningen visar också att 37 procent inte litar på fondbolag och fonder som finns i premiepensionssystemet. Det beror på det senaste årets omskrivna skandaler.
"Finansdepartementets förslag för att skärpa kontrollen av fonderna är just nu ute på remiss och kan på sikt öka förtroendet, men om man verkligen har ambitionen att fondutbudet ska hålla högre kvalitet med bibehållen bredd så missar man målet. Föreslagna krav och riktlinjer är alltför trubbiga, slår mot populära fonder och försvårar för nya fonder med hållbarhetsinriktning att nå spararna", menar Mattias Munter.