Fondbranschen är positiv till att Pensionsgruppen kommit överens om att stärka konsumentskyddet på fondtorget. Spararna ska känna sig trygga när de väljer fonder, säger Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström till Pensionsnyheterna om dagens offentliggjorde pensionsöverenskommelse.
Samtidigt är det viktigt att den nya huvudmannen för fondtorget går för hårt fram i kriterierna.
- När en ny huvudman ska ta fram ytterligare kriterier för vilka fonder som ska vara valbara så är det viktigt att dessa inte är utformade så att de i stänger ute bra fonder från torget. Samtidigt som det är viktigt att fonderna har kvalitet så måste man komma ihåg att en stark konkurrens är den bästa garanten för att spararna får bra och innovativa fondalternativ, säger han.
Samtidigt uppger regeringen att Pensionsmyndighetens åtgärdsprogram för starkare konsumentskydd också ska gälla, vilket innebär att en fond inte får ha mer än hälften av kapitalet inom premiepensionen och att den måste ha tre års historik innan den blir aktuell för fondtorget. Detta är oavsett om det blir en huvudman som upphandlar eller inte, vilket innebär att ganska många fonder kan försvinna från PPM. Det slår helt blint på torget, säger Nordström.
- Vi har inte sett att antalet fonder i sig är ett stort problem. Du kan hitta precis den bok du behöver hos varenda nätbokhandel genom smarta sökverktyg och guider. Vi har sett att det finns fonder som kommer att stängas ute till följd av de kriterier som Pensionsmyndigheten tagit fram. Vi gillar ambitionen att stärka konsumentskyddet men konstaterar samtidigt att något av de förslag som lämnas slår helt blint på torget. Om man ställer upp krav på att fonder måste ha lika mycket sparande utanför PPM-systemet som innanför så träffar det lika många bra som dåliga fonder oavsett om du tittar på avkastning eller avgifter. Det är ett alltför trubbigt kriterium. Om det blir mer av det i upphandlingar kommer det bara att resultera i färre fonder men inte påverka kvaliteten på torget. Det vore olyckligt.
Sverige har bland de lägsta fondavgifterna i Europa och till stor del beror det på en hög konkurrens. Stängs fonder av utan vettiga kriterier kommer konkurrensen försämras vilket drabbar spararna på lång sikt, säger Nordström.
En höjd pensionsålder är föreningen dock positiv till. Det är en nödvändighet samtidigt som det är viktigt att alla sparar mer för den egna pensionen. Informationen om pensionssystemet måste därför bli bättre, säger Nordström.
- Eftersom stat och arbetsgivare inte längre kan garantera framtida pensioner utan flyttat över ansvaret till individen är det viktigt att öka information och utbildningsinsatser kring hur fonderade pensionssystem fungerar. Vi har pekat på behovet av att få in mer privatekonomi på skolschemat och det behöver nog börja där men det är viktigt för alla åldrar. Vi har också efterfrågat mer politiska initiativ för att stimulera sparande.