NYHETSARKIVET
11 dec 2017 12:34
PP Pension: Blir säkert konkurser bland bostadsutvecklarna
Det pratas mycket om en gungning på den svenska fastighetsmarknaden och det kan drabba investerare med en stor fastighetsportfölj. PP Pension är en sådan men placeringschefen Cecilia Thomasson Blomquist tror inte det drabbar bolaget särskilt mycket.

"Våra hyresfastigheter påverkas inte så som läget är just nu. De är obelånade, har inga vakanser och ligger centralt i tillväxtområdena Stockholm och Malmö. Men värdet på våra fastigheter kan naturligtvis påverkas om det blir en bred sättning i priserna på bostadsrätter. Reglerna för pensionsbolag innebär att vi varje kvartal gör en värdering av fastigheternas marknadsvärde. Det är alltså värdet om vi skulle sälja dem, vilket vi inte har några planer på. Så ser reglerna ut. Men i praktiken påverkas inte vår intjäning från våra fastighetsplaceringar, eftersom vi fortsätter att få intäkter från fastigheterna precis som vanligt", säger hon i ett inlägg på PP Pensions hemsida.

Däremot ser Thomasson Blomquist att det kan bli problem för fastighetsbolag som bara håller på med nybyggnation.

"Det kommer säkert att bli några konkurser bland bostadsutvecklarna. Dessa företag har ökat dramatiskt i antal under de senaste åren och det skulle inte förvåna mig om en del av dem är så högt belånade att de inte klarar av om bostadsrättspriserna stannar av eller sjunker", säger hon.

Börsutvecklingen har varit positiv de senaste månaderna, med undantag för en lite skakigare november. Samtidigt framhåller Thomasson Blomquist att det är, trots att vi fått en andra våg av börsuppgång i år, viktigt att vara beredd på en nedgång.

"På PP Pensions kapitalförvaltning fortsätter vi att ha beredskap för att kunna agera och förändra vår portfölj snabbt, samtidigt som vi också gör vad vi kan för att dra nytta av börsuppgången. Vi kan notera att vi just nu har tillväxt i alla världsdelar. Det är ovanligt att tillväxten är så synkroniserad. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är de väldigt låga räntorna som stimulerar. Internationella Valutafonden, IMF, tror på en tillväxt globalt på 3,6 procent i år och 3,7 procent nästa år", säger hon.

Tillväxten kan dämpas om centralbankerna börjar sälja av de statsobligationer som köpts upp som en åtgärd, tillsammans med sänkta styrräntor, för att få upp inflationen. Hon tror däremot att det blir svårt för centralbankerna att sälja av.

"Det skulle rubba för mycket i den globala ekonomin. Snarare kan vi anta att de har kvar obligationerna i sina portföljer tills de förfaller och att de inte ersätter dem med några nya", uppger Cecilia Thomasson Blomquist.

Räntorna har börjat stiga i USA och ligger ungefär på samma nivå som inflationsförväntningarna. I Sverige ser det inte lika bra ut och räntorna förväntas inte hänga med i inflationsuppgången.

"Nej, får vi tro Riksbankens prognos får vi en inflation på 1,8–1,9 procent i år och 2018 och 2019 stiger den till 2,8 procent. Den underliggande inflationen, minus ränteförändringar, förväntas bli 2,1 procent. Samtidigt har vi femåriga statsobligationer som säljs till minus 0,2 procent. De ska alltså ge en minusränta varje år i fem år samtidigt som pengarna också faller i värde. Det är inga bra placeringar", säger hon.

Detta låter mindre positivt för bland annat pensionsbolagen som måste ha statsobligationer men Cecilia Thomasson Blomquist menar att man trots det måste se till den totala portföljen.

"De låga räntorna har försvagat den svenska kronan och därmed också höjt värdet på den svenska börsen", säger hon.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907