NYHETSARKIVET
20 nov 2017 12:41
Premieinkomsterna i livförsäkring ökade med 14 procent
Tillväxten i försäkringsbranschen är stark. Under de senaste året har branschen totalt fått in 343 miljarder kr, om både sak och liv räknas in. Av dessa hamnar 76 procent i livförsäkring och tillväxten var 14 procent, under det senaste året.

Premieinbetalningarna till livförsäkringar har ökat med 22 miljarder kronor, eller 12 procent, under det senaste året. Inbetalda premier har ökat från 187 till 209 miljarder kronor.

Ökningen var störst i privat kapitalförsäkring med 25 procent. Den är förhållandevis stor, och utgör 33 procent av de inbetalade premierna. Tjänstepensionsförsäkringen är den största försäkringen för livförsäkringsföretagen och 58 procent av de inbetalda premierna gick till tjänstepensionsförsäkring. Tjänstepensionsförsäkringen ökade med 9 procent.

Premieinkomsterna inom livförsäkring uppgick till 259 miljarder kronor totalt under det senaste året. Om man bortser från inflyttat kapital och fribrevsuppräkningar på 31 miljarder så uppgick de inbetalda premierna till 228 miljarder kronor, varav de konkurrensutsatta försäkringarna stod för 209 miljarder kronor.

På fem års sikt har de inbetalda premierna stigit med 64 miljarder kronor eller 44 procent. Tjänstepensionsförsäkringen har ökat med 33 miljarder kronor, privat kapitalförsäkring har ökat nästan lika mycket, 32 miljarder kronor. Kapitalförsäkringen för tjänstepension har ökat med 5 miljarder kronor, medan privat pensionsförsäkring har minskat med 6 miljarder kronor, vilket förstås är en effekt av avdragsstoppet.

Det finns ett antal förklaringar till tillväxten och den kanske viktigaste är att man på placeringsmarknaderna, typiskt sätt engångsbetalade k-försäkringar, ser att börserna levererat bra avkastning och att man därför kunnat notera bra inflöden.

Till det kommer mer institutionella faktorer som att avsättningarna till tjänstepensioner ökat eftersom man i många pensionsavtal nu adderat flex- eller deltidspensionspremier. En annan bidragande orsak är löneväxlingarna som innebär att anställda frivilligt omvandlar sin lön till pension.

Till det kommer generationseffekten som innebär att allt fler omfattas av de premiebestämda tjänstepensionerna, typ ITP 1, som ersätter de förmånsbestämda lösningarna i takt med att anställda med förmånsbestämda försäkringar checkar ut.

- Nån gång kommer det naturligtvis en sättning på aktiemarknaden och då kommer placeringsmarknaden att vika vilket kommer att märkas. Men kryssmarknaderna är inte alls lika "konjunkturkänsliga" varför den delen av marknaden inte kommer att påverkas på samma sätt, säger Claes Carlson, vd för Danica Pension, till Pensionsnyheterna.

Sammantaget har alltså alla tecken i skyn stått rätt under det senaste året vilket gör att det har varit mycket pling i livbolagens och distributörernas kassalådor.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907