NYHETSARKIVET
20 nov 2017 12:41
Konsolideringen på väg nedåt i livbolagen
Under 2014 var det många bolag som hade hög konsolidering till följd av bra vinster från ränteportföljerna och en stark aktiemarknad. Det här ledde till att konsolideringen, alltså den ännu inte fördelade avkastningen, låg högt.

Bolagen började då att dela ut pengar genom att höja återbäringsräntorna, vilket ledde till att många kortsiktigt försökte utnyttja de höga återbäringsräntorna genom att placera stora belopp, ibland så mycket som 100 miljoner kr, i enstaka k-försäkringar. Marknaden var i stor utsträckning driven av distributörerna som såg möjligheten att erbjuda kunderna bra avkastning samtidigt som man kunde få stora provisioner.

De bolag som främst var utsatta var Skandia Liv och Folksam Liv. De valde att sätta tak för maximala premier och dra ned garantierna för nya försäkringar. Till det kom engångsutskiftningar.

Nu är det inte längre lika attraktivt att teckna engångsbetalda k-försäkringar eftersom det inte längre finns ett lika stort ofördelat kapital. Det här var förstås ett "rättviseproblem" i livbolagen eftersom det kom in nya kunder som fick del av den avkastning som gamla kunder tjänat ihop.

Av dagens statistik från Svensk Försäkring är det tydligt att konsolideringskapitalet fallit sedan hösten 2013 då nivån låg på 124 procent, räknat som genomsnitt för de bolag som fortfarande använder sig av modellen med konsolideringsfond.

Återbäringsräntorna låg vid den tidpunkten på 12 procent, något som gjort att man nu fördelat ut kapital till kunderna och därmed fått ned överskotten.

I dagsläget är konsolideringsnivåerna nere på knappt 110 procent, räknat som ett genomsnitt.

Sedan andra kvartalet 2016 har återbäringsräntorna stigit, trots att konsolideringen totalt sett varit närmast oförändrad. Snittåterbäringen låg på 5,4 procent, mätt Q1-Q3, vilket är attraktivt med hänsyn till att ett sparkonto på banken inte ger någon avkastning alls.

Så sent som för ett par veckor sedan höjde till exempel lilla Änke- och Pupillkassan sin återbäringsränta till 12 procent. Och SEB Trygg Liv Gamla, som är stängt för nyteckning, ger för närvarande sina kunder 10 procents återbäring.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907