Avanza lanserar idag en bolånetjänst i samarbete med start-upfirman Stabelo, som nätbanken äger drygt 20 procent av. Som det redan berättats är modellen sådan att pengarna kommer från en bolånefond där pensionsfonder och institutionella investerare gått in med åtaganden.
Fonden Stabelo Fund 1 AB:s förvaltare är Stabelo Asset Management, som idag har ett AIFM-tillstånd (tillstånd att förvalta alternativa investeringsfonder, förf. anm.). Till Pensionsnyheterna säger en av Stabelos grundare, Wilhelm Moberg, att man med den framför allt riktar sig till svenska investerare.
- Vi riktar oss till institutionella investerare med långa åtaganden och initialt så inriktar vi oss till svenska investerare, men vi är naturligtvis öppna även för icke-svenska investerare, säger han.
Minimiåtagandet från varje investerare är 50 miljoner kronor. Vilka som redan nu gått in med pengar samt hur mycket pengar som finns i fonden vill Moberg dock inte avslöja i nuläget.
- Vi kan tyvärr inte kommentera vilka våra kunder är. Nu har vi tillräckligt med investeraråtaganden för denna fas, men vi kommer att tillåta investeringar kontinuerligt i mån av utrymme, säger han.
Modellen är inte utbredd på den svenska marknaden men i Nederländerna har den använts ganska länge och många pensionsfonder investerar i så kallade hypoteksfonder via aktörer som Dutch Mortgage Funding Company, Aegon och Syntrus Achmea.
- Strukturen på den holländska finansmarknaden har stora likheter med den svenska och vi har hämtat inspiration från liknande exempel där till exempel. Med det sagt så krävs det omfattande anpassningar för den svenska marknaden och tillsammans med svenska investerare har vi utformat ett robust och bra investeringserbjudande. Flera av Stabelos anställda har mycket lång erfarenhet av finansmarknaden vilket varit en förutsättning för att kunna ro detta i hamn, säger Moberg.
Han uppger att han inte är orolig över en potentiell nedgång i den svenska bostadsmarknaden, något det pratats mycket om de senaste veckorna.
- Vi har en konservativ investeringsmodell och vi uppmanar till ansvarsfullt låntagande, avslutar han.