NYHETSARKIVET
8 nov 2017 12:17
Luxemburgfonder kan få det svårare i nya ITP-upphandlingen
Just nu sitter försäkringsbolagen och funderar över de sekretessbelagda offertunderlag som man fått ifrån Collectum inför den nya upphandlingen till ITP.

Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna kommer det, precis som vanligt, att handla mycket om att man vill säkerställa att spararna får så hög pension som möjligt vilket kan översättas med lägre avgifter.

Nytt den här gången är dock att bolagen ska redovisa hur de agerar när det gäller begreppet "hållbarhet", något som kommer att vägas in i bedömningen av om man får vara med eller om man lämnas utanför.

En annan nyhet i upphandlingen är att man ska redovisa "årlig avgift", snarare än "fondförvaltningsavgift", som man tidigare använt. En årlig avgift ska då innehålla alla de avgifter som tas ut ur fonden och anges i procent.

För majoriteten av de svenska fondbolagen lär detta inte innebära något problem men utländska så kallade SICAV:er kan få problem här. Den typen av fonder tar nämligen ut avgifter i flera led.

Förutom en fondförvaltningsavgift tar man ofta ut kostnader för courtage, research, marknadsföring och distribution ur fonden, en kostnad som alltså går utanför fondförvaltningsavgiften. Genom att använda sig av begreppet årlig avgift så får man räkna ihop alla kostnader och på så sätt försöka få ihop affären och det går då inte att kompensera sig för tillkommande kostnader.

En fond som har en avgift på papperet på 1,5 procent kan i verkligheten kosta 1,9 procent och även om man skulle rabattera den till säg 0,5 procent kommer tilläggen på 0,4 procent göra att den årliga avgiften landar på 0,9 procent, något som är dyrt i de här sammanhangen.

En annan sak som är ny är att Collectum den här gången vill ha längre track record på fonderna. Här vill man att fonderna redovisar sin historiska avkastning på 3, 5 och 10 år. Fonder som inte funnits i tio år riskerar då att få schablonbedömd avkastning på den femgradiga skalan och det kan betyda att man tilldelas snittbetyget "3" för det eller de år som man inte har avkastningshistorik för. Det gynnar naturligtvis fonder som varit med länge och haft goda förvaltningsresultat.

När det gäller priserna så finns det säkert någon eller några punkter som man kan sänka men varje punkts sänkning är betydelsefull när man kommit ned långt. Att gå ifrån 20 punkter till 18 punkter kan verka lite men procentuellt innebär det en sänkning av avgiftsuttaget på 10 procent för fondbolagen. Collectum har dessutom förklarat att det inte finns möjligheter att förhandla om avgifterna om det visar sig att ett bolag kommit in fel i matchen och lagt sig för högt. Så det krävs kalla nerver av dem som lämnar offerter, eftersom lagt kort ligger.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907