I dag redovisar Danske Bank sitt resultat och där ingår Danica Pension, som i en kortversion meddelar att man sett en kraftig premieökning under årets första nio månader.
Inbetalda premier uppgick till 11 992 miljoner kr, en ökning med drygt 50 procent från motsvarande period i fjol då man räknade in 7 772 miljoner kr.
Det förvaltade kapitalet uppgick vid utgången av september månad till omkring 70 miljarder kr från 55 miljarder kr för ett år sedan, en ökning med drygt 20 procent.
När det gäller tjänstepensionsmarknaden, som Danica Pension nu uppger att man ska förskjuta fokus mot, var premieökningen 12,5 procent.
Trots de kraftiga premieökningarna lyckades inte Danica hålla uppe resultatet där man på sista raden landar på 51 miljoner kr, en miljon mindre än tredje kvartalet förra året.
- Det finns två förklaringar till det. Den första är att vi investerar kraftigt för att automatisera våra processer och göra det enklare att få in och hantera större volymer. Ökade volymer är det enda sättet som vi ser för att hålla uppe resultatet, säger Danicas vd Claes Carlson till Pensionsnyheterna.
Han påpekar att marginalpressen på avgiftssidan varit brutal och konverteringen från gamla och högre avgifter till de nya och betydligt lägre avgifterna gått snabbare än han förutsett.
- Det är en utveckling som vi har sett länge. Det ska bli intressant att se var avgifterna i den kollektivavtalade marknaden nu landar på, efter det att ITP-upphandlingen är klar, säger Claes Carlson.
Som ett enkelt räkneexempel kan nämnas att intjäningen i den provisionsfria nettoaffären, kan ha legat på 0,35-0,40 procent av kapitalet tidigare, men att man i kollektivavtalad affär nu kan få 0,15-0,20 procent, alltså en halvering. Prissättningen på kollektivavtalsmarknaden "smittar" varför man redan i dag är nere på motsvarande nivåer i privatmarknaden. För att hålla uppe resultatet krävs då fördubblade volymer.
- Vi måste genom smart automatisering se till att vi kan hantera betydligt större volymer utan att våra kostnader stiger. Det är därför som vi gör så stora investeringar i automatisering, något som kostar nu men som kommer att resultera i att vi på sikt kommer att hålla nere våra kostnader och därmed få upp resultatet, säger Claes Carlson.