NYHETSARKIVET
2 nov 2017 13:19
Pensionsbolag inkluderar inte hållbarhet som krav i valberedningar
I sin senaste hållbarhetsrapport har Söderberg & Partners valt att lägga mer fokus på pensionsbolagens ägarstyrning och arbete i valberedningar.

Många pensionsbolag har integrerat hållbarhet i sin kapitalförvaltning och är ambitiösa när det gäller miljö, arbetsvillkor och andra hållbarhetsfrågor i bolagen de investerar i. Däremot tas det inte i beaktande i lika stor utsträckning när vissa pensionsbolag ska nominera företagens styrelseledamöter, enligt rapporten.

"Eftersom valberedningen nominerar kandidater till bolagsstyrelsen har pensionsbolagen en stor möjlighet att påverka styrelsesammansättningen, och därmed indirekt påverka bolagens styrning. Vi ser att många företag pratar om vikten av hållbarhet, och även att strategisk hållbarhetskompetens i styrelsen har fått ökat fokus. Men det går långsamt och enligt vår undersökning har det ännu inte gett effekt. Det är få valberedningar som är transparenta med vilken typ av kompetens och erfarenhet de eftersöker hos nya styrelseledamöter, eller på vilka beslutsgrunder som en ledamot har nominerats", enligt rapporten.

Arbetet med att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser har varit viktigt för många som tillfrågades i undersökningen och i genomsnitt är andelen kvinnor i styrelser där pensionsbolagen varit representerade i valberedningen 40 procent, vilket är i linje med målet uppsatt av Kollegiet för svensk bolagsstyrning.

Men relativt få pensionsbolag uttrycker även att de har ett eget ansvar för att nominera en styrelse som förstår strategiska hållbarhetsfrågor. Sex ab tio i undersökningen beskriver i sin ägarstyrningspolicy att styrelsen har huvudansvaret för hållbarhetsfrågor.

"Endast två pensionsbolag skriver i sin ägarstyrningspolicy att de eftersträvar att välja styrelseledamöter som kan hantera etiska ställningstaganden eller relevanta miljöfrågor. Detta kan tolkas som en diskrepans mellan vad pensionsbolagen anser är en viktig styrelsefråga, och vad de i praktiken faktiskt själva gör för att påverka styrelsens sammansättning", framgår det av rapporten.

I undersökningen kartläggs de valberedningar som pensionsbolagen varit representerade i de senaste åtta åren. Det visar sig att nästan 80 procent av bolagsstyrelserna saknar minst en person med någon form av erfarenhet inom hållbarhet. I bara åtta av alla undersökta valberedningar, vilket motsvarar två procent, har hållbarhet varit en avgörande faktor till valberedningens nominering av en ledamot.

Betydligt viktigare verkar däremot digital kompetens vara och i 25 valberedningar har man specifikt uttryckt behov av eller nominerat en expert inom digital strategi, enligt rapporten. Av de 495 undersökta styrelserna har hållbarhet nämnts som valberedningens motivering till en ledamot bara åtta gånger.

Söderberg & Partners konstaterar dock i rapporten att hållbarhet fått mer fokus i styrelser jämfört med för några år sedan. Däremot menar man att få pensionsbolag använder sitt inflytande i valberedningen för att påverka bolagsstyrelsen.

"Som ansvarsfulla ägare kan pensionsbolagen exempelvis inkludera hållbarhet som ett krav, både i nomineringen och utvärderingen av styrelseledamöter. Detta för att säkerställa en mångsidig och meriterad styrelse, med en bred kompetens för att kunna ta långsiktigt hållbara beslut. Det är viktigt att hållbarhet inte bara är en fråga för kapitalförvaltningen, utan även genomsyrar valberedningen och styrelsesammansättningen".

Den här rapporten är den fjärde i temat som Söderberg & Partners gjort och innehåller också en genomgång av pensionsbolags hållbarhetsarbete utifrån tre områden: påverkansarbete, hållbarhetsambitioner och värdeskapande samt process för hållbara investeringar. Betygsättningen till de undersökta bolagen ges enligt en trafikljusmodell.

AMF, Länsförsäkringar, SPP och Skandia får grönt ljus. Skandia får i år ett höjt betyg från gult till grönt. Gult betyg går till Alecta, Handelsbanken och SEB Pension & Försäkring. Här har Handelsbanken förbättrat sitt arbete med hållbarhet och får ett högre betyg från fjolårets röda. Rött ljus ges till Folksam & KPA, Nordea, SEB Gamla och Swedbank.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907