Idag släpptes den årliga globala pensionsrankingen Melbourne Mercer Global Pension Index och det framgår att Sverige hamnar efter alla nordiska grannar på listan.
I år höjer Sverige sitt totala index från 71,4 till 72 men tappar samtidigt en placering från förra året och hamnar utanför topp 5-listan. År 2017 ligger Sverige på en sjätteplats och hamnar strax efter Norge, som omfattas av Mercers ranking för första gången.
Danmark ligger etta för sjätte året i rad men nedgraderas samtidigt från A till B i betyg.
Årets undersökning omfattar 30 länder och 60 procent av världens befolkning. Sett till långsiktig hållbarhet så ligger Sverige lite bättre till och hamnar då på en fjärdeplats efter Danmark, Holland och Australien.
"Sverige höjer sitt indexvärde från föregående år, vilket kan härledas till en rad mindre förändringar i det svenska pensionssystemet. Vi kan se att Sverige ligger i den absoluta toppen när det gäller långsiktig hållbarhet och att det också är i den delen som Sveriges poäng har ökat även i årets undersökning", säger Johan Ericsson, vd för Mercer Sverige.
Rapportens huvudansvarige är Mercers senior partner David Knox och även han understryker vikten av ett hållbarhetsfokus för länder vid utformningen av ett pensionssystem.
"Den ökade förväntade livslängden och den låga avkastningen från investeringar har betydande inverkan på många system runt om i världen när det kommer till att leverera tillräckliga pensionslösningar både nu och i framtiden. Flera västländer har ännu inte tillräckligt adresserat just frågan om långsiktig hållbarhet, och där finns det uppenbara risker för stora finansiella och politiska utmaningar", säger Knox.
Mercer listar i sin kommunikation ett antal åtgärder som skulle kunna höja det samlade indexvärdet för det svenska systemet. Viktigt är bland annat att höja den statliga pensionsåldern för att återspegla den ökade livslängden, att säkerställa att individer själva kan bidra till pensionsplaner som finansieras av arbetsgivaren, att återinföra skattelättnader för eget sparande, antingen i tjänstepensioner eller privat sparande och att införa regler som skyddar pensionen för bägge parter i händelse av skilsmässa.
"En viktig pusselbit i detta är också att säkerställa att det pensionssparande som man väljer att göra i sina försäkringar kan ske på ett kostnadseffektivt sätt och att man i möjligaste mån undviker höga avgifts- och kostnadsuttag", säger Sandra Lind från Mercer Sverige.
Efter Danmark ligger Holland och Australien som tvåa respektive trea på rankingen medan Finland och Norge avslutar topp 5-listan.