NYHETSARKIVET
20 okt 2017 12:02
Sverige kommer att få kommissionen på sig även för IDD
I går kunde vi berätta att Sverige fått frågor från EU-kommissionen om varför vi och sex andra EU-länder inte infört hela MiFID-direktivet i svensk rätt. Det skulle ha skett senast den 3 juli 2017 men eftersom Sverige vill koppla ihop MiFID 2 med kommande IDD-reglering så har man inte kunnat lagstifta om de artiklar som rör försäkringsförmedlares verksamhet när det gäller investeringsrådgivning. 
 
De nya reglerna i MiFID 2 ska börja tillämpas senast den 3 januari 2018.

IDD, där det ännu inte finns någon proposition, ska börja gälla den 23 februari 2018, och remisstiden på regeringens promemoria har nyligen gått ut och den kommande lagstiftningen bereds nu i finansdepartementet.
 
Det här betyder att regeringen kan få problem att hinna med och få in även IDD i svensk rätt i tid och riskerar att drabbas av kommissionens onda öga även när det gäller den regleringen. Det tror åtminstone Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström som skriver så här till Pensionsnyheterna i ett mejl:
 
"Jag tror alldeles bestämt att kommissionen kommer att ge sig ut på krigsstigen igen om IDD inte införs i tid. Och då handlar det bara om statens åtagande enligt EU-rätten, alltså att se till att reglerna införs i svensk lag. Om man betänker att försäkringsföretag, förmedlare och andra som omfattas av IDD ska hinna förbereda sej fullt ut, efter att det färdiga regelverket med nya EU-regler och nationella regler har offentliggjorts, så blir situationen än mer bekymmersam. Effektiv regeltillämpning kräver - förstås! - reella möjligheter till anpassning av verksamheterna", skriver Lundström och tillägger att "som Svensk Försäkring påtalar, bland annat i sitt remissvar på Ds:n om IDD så tycks rättssäkerheten i regelgivningen tyvärr inte fungera fullt ut."
 
Nu glunkas det om att EU-parlamentet kan tänka sig att föreslå EU-kommissionen att skjuta upp tillämpningstidpunkten för IDD till oktober 2018 men då krävs först att parlamentet gör tummen upp och dessutom att rådet stödjer förslaget om förlängning.

Pensionsnyheterna har försökt att få svar på hur Sverige ställer sig till en uppskjutning, men hade vid pressläggningen bara fått besked om att ett svar tidigast kan komma i nästa vecka.
 
Fast om det blir en förlängning kommer det troligen att bli ännu senare med införandet av de saknade artiklarna i MiFID 2 i svensk rätt och då lär EU-kommissionen skicka fler brev med frågor till Konungariket Sverige.

Förlängningen skulle ju kunna användas för att hitta former för lagstiftningen som inte retar upp försäkrings- och förmedlarbranscherna så mycket som de gjort i remissrundan. Och man skulle då köpa sig mera tid, vilket många önskar sig i den minst sagt tajta lagstiftningsprocessen. 
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907