Kapitalförvaltaren Consortum Capital Investments ser stor problematik kring införandet av nya MiFID 2-direktivet och har skrivit brev till regeringen i hopp om guidning.
I brevet påpekar Consortums Malin Inge att det fortfarande finns flera delar där det finns oklarheter, trots att man frågat Skatteverket. Där svarar man att de ännu inte fått svar från Finansinspektionen om vad som gäller och hur de ska hantera direktivet.
"Finansinspektionen svarar helt enkelt inte på frågorna. Skatteverket är oroliga för att de ska bli överösta med överklaganden då det inte finns klar information om vad som gäller så risken att olika uträkningar och tillämpningar görs och ger olika konsekvenser. Vi har varit på diverse dragningar, bl.a. hos FI men det finns ingen som svarar på våra eller marknadens frågor. Finanssverige ska vara redo att jobba utifrån direktivet efter nyår och alla system ska vara klara för detta men vi behöver ha rätt parametrar att koda systemen med för att leverera korrekta uppgifter till kunder, Skatteverket och FI med flera", framgår det av e-postmeddelandet till departementets finansmarknadsavdelning.
Frågorna gäller främst provisionsförbudet och när man ska återföra rabatten på fonders förvaltningsavgift till kunderna. Följande punkter ser förvaltaren fortfarande som problematiska:
- Hur ska vi som depåförande institut hantera och registrera den rabatt på fonders förvaltningskostnader för kunders räkning och hur ska de redovisas och bokföras?
- Hur ska vi som depåförande institut hantera och registrera den rabatt på fonders förvaltningskostnader för kunders räkning så att deras kontrolluppgifter till Skatteverket blir korrekta?
- Hur ska företagskunden bokföra rabatten? Det är ingen intäkt utan en rabatt på förvaltningsavgift. Kommer den att betraktas som intäkt trots att det är en rabatt?
- Hur ska privatpersoner med ISK hantera rabatten, det kommer ses som en insättning fast det är en återbetalning av en tidigare betald förvaltningsavgift som hör till ett fondköp?
- Hur ska en privatperson utan ISK hantera rabatten?
- Vi ska även hantera problematiken runt kapitalförsäkringar där försäkringsbolagen äger
försäkringarna men slutkund är den som ska ha återläggningen av rabatten men försäkringen kan mottaga rabatten in i försäkringen då detta är förknippat med avgifter och spaltmeter av ansökningshandlingar för att göra en insättning i försäkringen. Det kommer dessutom att vara för små belopp för att försäkringsbolagen ska godkänna insättningen som en "top up" i försäkringen.
- Stort frågetecken föreligger även runt moms, påpekar Malin Inge.
Finansmarknadsavdelningens rättssakkunnige Johan Dahlman svarar Consortum att departementet ska ta med frågorna i det fortsatta arbetet, men någon hjälp kan man inte ge i nuläget.
- Regeringskansliet har inte möjlighet att lämna några besked eller vägledning om tillämpningen av berörda regelverk, säger han i sitt svar.