I går meddelade huvudägaren till Monyx och iZave, danska New Cap, att man bestämt sig för att lägga ned nyligen namnbytta Cerberus/iZave. Bolaget gör i samband med det en större omorganisation av hela verksamheten som rymmer egna förmedlarbolag, till exempel Factor Insurance, majoriteten av förmedlarorganisationen Hjerta och fondverksamheten i Monyx.
För bara ett drygt år sedan såg världen helt annorlunda ut. New Cap köpte då iZave av grundarna för 40 miljoner kr. I avtalet fanns också med en möjlig tilläggsköpeskilling på svindlande 172 miljoner till ägarna, givet att man uppfyllde mycket högt uppsatta mål på försäljning och vinst. Då, 2016, hade Cerberus redovisat en vinst på 11 miljoner kr för verksamhetsåret 2015 och danskarna såg framför sig hur man skulle kunna tjäna bra pengar på förvärvet och såg synergier med de övriga svenska bolagen.
iZaves affärsmodell skilde sig inte mycket ifrån andra bolag i genren. Genom att bearbeta privatkunder och bjuda på vin och förtäring och visa filmer på bio fick man möjlighet att erbjuda sina tjänster. Och införsäljningen var inget de behövde skämmas över, Pensionsnyheterna var på plats och lyssnade vid ett tillfälle.
Efter det kontaktades kunderna och kallades till rådgivning där slutresultatet blev att de fick en genomgång av sitt sparande men ofta även att de fick sina spar- och pensionspengar placerade i dyra produkter som ofta kom från ett fondbolag i den egna koncernen. Avgifter på en bit över tre procent för fond-i-fonder bidrog till att pengarna rullade in.
Men flera av försäkringsbolagen reagerade surt. Skandia anmälde Cerberus till branschorganet Insuresec samtidigt som man sa upp avtalet med dem, något som även SEB och Movestic gjorde.
Till det kom en del skriverier i medierna, bland annat i SVT Rapport i somras som kritiserade bolaget i flera reportage.
Vinsterna vändes till förluster och igår visade danska New Cap att man tröttnat och meddelade att man lägger ned verksamheten.
Antagligen har det här varit en ordentlig squeeze. När de tidigare ägarna Alexander Strömstedt, Toni Song och Anders Hedenfalk insåg att man aldrig skulle nå de högt uppsatta försäljningsmålen, är det inte otänkbart att man inte ansträngde sig över hövan för att nå ett omöjligt mål. I stället la man fokus på att komma ur avtalet och inlåsningsperioden så snart som möjligt för att komma ur det danska greppet och starta om på ny kula.
I kommunikationen ska de tre bli "internkonsulter" men vad det betyder är inte uttalat
De befintliga kundstockarna från iZave kommer att överföras till koncernbolaget Factor Insurance. De förmedlare som vill fortsätta att jobba erbjuds möjlighet att starta eget och bli franchisetagare, men får då stå risken mot Finansinspektionen med egna tillstånd. För att ro i land en sån satsning krävs att man har en bra egen kundstock.
- Vi kommer naturligtvis att hjälpa dem att komma igång, om de vill fortsätta att jobba med försäkringsförmedling i den nya strukturen som vi nu skapar, säger Johan Wagman, vd för Monyx, till Pensionsnyheterna.
Genom nedläggningen av iZave är tanken att man ska spara pengar genom att inte ha dubbla strukturer.
- De har ju eget kontor, egen mötesbokning och reception och det är ju funktioner som vi också har och därför är det en onödig dubblering, säger Johan Wagman.
Att lönsamheten i förmedlingsverksamheten sjunker nu är inget att förvånas över, enligt Johan Wagman. Och från och med nästa år kommer de nya regelverken för MiFID och IDD göra att gamla affärsmodeller utmanas. Det kommer till exempel inte bli lika lätt att samla ihop ett stort antal kunder och trycka in dem i egna fonder utan att man hanterar den uppenbara intressekonflikten, något som är ett prioriterat område i lagstiftningen.
- Det kommer att bli betydligt mer transparent och det är en bra utveckling och då kan man säga att lagstiftaren har lyckats, säger Johan Wagman.
Det kommer dock göra att de sedelpressar man haft i form av egna och dyra fonder inte kommer att ge löpande intjäning så som bolag som iZave och även Allra levde gott på, även om det sistnämnda troligen dragit till ett par varv för mycket genom att försöka svindla fonderna genom köp av dyra instrument.
Att iZave nu tvingas vika ned sig beror i någon mån också på att man haft den egna branschorganisationen Insuresec emot sig. Här har man visserligen inte presenterat något underlag för sin egen disciplinnämnd men enligt uppgifter till Pensionsnyheterna kan det bli problem för vissa av förmedlarna från iZave att få aktivera sin registrering under nya tillstånd hos Insuresec.
Man kan misstänka att det beror på information som framkommit i den utredning som Insuresec startat efter Skandias anmälan, och att Insuresec därmed kan neka att återaktivera registrering nu när iZaves företagsanslutning av allt att döma upphör när organisationsnumret och tillståndet från FI försvinner.
Omorganisationen innebär att New Caps svenska verksamhet kommer att organiseras i tre affärsområden. Det första är förmedlarverksamheten i Hjerta med IT-systemet för förmedlarna, Webcap och premiecentralen. Det andra är den egna förmedlarverksamheten som finns i bland annat Factor och de eventuellt tillkommande franchisetagarna från iZave, som placeras i affärsområdet individ / företag. Det sista området är kapitalförvaltningen där Monyx förvaltar och marknadsför de egna fonderna.
- Genom att Hjerta nu vuxit sig så starkt som varumärke ser vi att det är en bra idé att bara arbeta genom det, snarare än att ha flera andra varumärken i koncernen. Att uppfylla de nya krav som IDD och MiFID ställer kommer att bli en enorm utmaning och då är det bättre att koncentrera resurserna, säger Johan Wagman.
Pensionsnyheterna har även varit i kontakt med New Caps vd Peter Steen Christensen för att fråga honom om hur han ser på den affär man gjorde 2016 när man betalade 40 miljoner kr för Cerberus, ett bolag som enligt New Caps egna siffror kommer att leverera röda siffror på 40-50 miljoner kr för 2017. Han hänvisar till Utvecklingsdirektör Ole Rosholm i NewCap Holding, men denne hade inte återkommit till pressläggningen.
Det brukar sägas att det svänger fort i hockey men frågan är om det inte svänger ännu fortare i förmedlarbranschen. Till de förra huvudägarna kan man kanske hälsa; Bättre en fågel i handen än 172 miljoner fåglar i skogen.