Svensk Försäkring, försäkringsbolagens branschförbund, anser att förslaget till ny lag om försäkringsdistribution inte duger för riksdagen att fatta beslut om. Remissvaret kan sammanfattas i att lagförslaget är otillräckligt berett, otydligt och olämpligt. Svensk Försäkring anser därför att förslaget måste omarbetas och remitteras på nytt. Dessutom måste implementeringstiden för försäkringsföretagen vara minst ett år från det att de nya reglerna blivit kända.
En del av kritiken är allmänt hållen, speciellt runt den otillräckliga beredningen. Här ser branschförbundet ett strukturellt problem i att lagstiftningsarbetet alltmer kommit att handla om införande av EU-direktiv i svensk rätt, medan det verkliga påverkansarbetet som bör göras i samband med EU-beredningen inte tas på allvar med en enad svensk ståndpunkt. Det leder till att möjligheterna att påverka lagstiftningen blir marginell eftersom det mesta redan är bestämt från EU, menar förbundet.
En helt annan kritik handlar om att lagförslaget "lånar in" regler från Mifid-regelverket om rådgivning om finansiella värdepapper. Förbundet anser att den lagstiftning som rör försäkringsdistribution bör stå på egna ben, inte minst med tanke på att finansiella produkter hanteras via EU-myndigheten ESMA, utan någon tanke på hur dessa regleras påverkar försäkringsdistributionen.
Istället, menar förbundet, bör all försäkringslagstiftning anpassas till behoven för just försäkring för att regeltolkningssituationen inte ska bli än mer komplex. Svensk Försäkring tycker också det är olyckligt att lagförslaget i vissa delar berör områden som bör regleras i försäkringsavtalslagen eller försäkringsrörelselagen.
Bland det som förbundet anser vara olämpligt är att tjänstepensionsförsäkring föreslås träffas av reglerna om försäkringsbaserade investeringsprodukter, speciellt som det redan pågår ett större utredningsarbete om tjänstpensionsverksamhet.
Vidare gillar inte förbundet att den svenska lagstiftaren tagit i mer än vad som behövs för att fylla direktivets miniminivå, vilket gör att konkurrensneutraliteten äventyras samtidigt som det är oklart om det finns ett behov av ytterligare konsumentskydd som motiverar detta.
Slutligen reagerar Svensk Försäkring på att Finansinspektionen föreslås få en mycket långtgående föreskriftsrätt. Istället innebär svensk rättstradition att centrala delar av så pass viktiga regelverk beslutas i lag efter en ordentlig beredningsprocess istället för genom en intern departementspromemoria.
Remissvaret är mycket omfattande och kanske något av det längsta remissvaret som organisationen någonsin lämnat till regeringen. Men mot bakgrund av att många delar av regeringens förslag hotar vitala intressen för medlemmarna har man tagit i med storsläggan i form av en mycket detaljerad instruktion till lagstiftaren som skulle kunna sammanfattas med: Gör om Gör rätt.