Finansinspektionen har noterat att kostnaden för deras tillsyn av registrerade bolag ökat med 50 procent under de senaste fem åren. Därför har man nu skickat förslag till ändringar, läs höjningar, av de avgifter som man kommer att debitera sina tillsynsobjekt.
I fortsättningen ska banker och värdepappersbolag, kreditmarknadsbolag, försäkringsbolag och understödsföreningar, börser, clearinginstitut och fondförvaltare få rejält höjda minimiavgifter.
Lägsta avgiften för de här företagen är nu 30 000 kronor med undantag för de understödsföreningar som inte är tjänstepensionskassor och mindre lokala försäkringsföretag, där lägsta avgiften är 7 000 kronor.
Avgiften har varit densamma sedan 2012. FI föreslår att lägsta avgiften höjs till 50 000 kronor och de som tidigare kom undan med 7 000 kr får fortsättningsvis betala 10 000 kr.
Försäkringsförmedlarna betalade mer än de kostade förra året men det kommer inte att vara fallet när IDD införts. FI skriver att de förmedlarna kommer att kosta mer att granska när IDD kommit på plats. Då tänker man göra en särskild avgiftsrapport med förslag på ändringar av avgifterna för att kompensera för IDD.
FI har haft samråd om den nya avgiftsstrukturen där aktörerna fått tycka till om den nya prislistan. En vanligt återkommande synpunkt från branschen är att höjningen är stor, räknat procentuellt handlar det om en höjning på 66 procent. Flera aktörer påpekar att högre avgifter inte är problem för storbanker och stora försäkringsföretag men att de nya minimiavgifterna kan bli problematiska för till exempel mindre fondbolag.
FI föreslår att förslagen träder i kraft 1 januari 2018 eller senast i samband med att ändringar i berörda lagar eller förordningar träder i kraft.