Justitierådet Bertil Bengtsson lämnade i slutet av april 2017 en promemoria om konsumenters rätt till ersättning vid förmögenhetsskada till följd av vårdslös rådgivning, vilket vi skrev om i
Pensionsnyheterna.
I sin promemoria lämnade han två alternativ för politikerna att ta ställning till. Endera skulle det skulle räcka med att rådgivaren ersatte spararen för det hen betalt för inköp av ett dåligt värdepapper, alternativ 1. Alternativ 2 innebar att rådgivaren därutöver även skulle få betala för utebliven vinst, kostnader för belåning och så vidare.
Förslaget har varit ute på remiss och idag skriver Finansinspektionen att man tycker att rådgivaren även ska betala konsumenten för utebliven vinst, vilket man uttrycker så här:
"Finansinspektionen stödjer promemorians förslag enligt "alternativ 2" vilket innebär möjlighet till full ersättning för konsumentens ekonomiska förlust samt en kodifiering av den särskilda hävningsliknande påföljd som utvecklats genom Allmänna reklamationsnämndens praxis. Finansinspektionen instämmer i de argument som framförs i promemorian till stöd för detta förslag och anser att konsumentskyddsintresset är det skäl som väger tyngst", skriver FI i remissvaret, som undertecknats av GD Erik Thedéen som fortsätter:
"Förslaget skulle medföra en viss förbättring av konsumentens ställning i processer gällande skadeståndskrav som grundas på vårdslös placeringsrådgivning genom att konsumenten skulle få möjlighet att få full kompensation för sin ekonomiska förlust. Med andra ord anser Finansinspektionen att konsumentens rätt till ersättning enligt 6 § LFR bör innefatta rätt till ersättning för utebliven vinst, givetvis under förutsättning att konsumenten kan bevisa att en sådan skada faktiskt uppstått."
Bertil Bengtssons utredning var en del i arbetet med den tidigare utredningen Konsumentskydd vid finansiell rådgivning (SOU 2014:4).
Nu återstår det att se om regeringen törs ta i med hårdhandskarna som FI tycker, eller om man stannar vid hans något mildare förslag som innebär att vårdslösa rådgivare "bara" får stå för kostnaden för inköpet av värdepapperen. Redan det innebär en skärpning av nuvarande regler.
Utredare Bengtsson tyckte inte att det fanns anledning att vila på hanen och tyckte därför att lagändringen skulle kunna genomföras redan per den 1 januari 2018.
Om det blir som FI vill kan det finnas anledning för ansvarsförsäkrarna att ta fram miniräknarna för att se hur mycket högre kostnader man kan drabbas av vid skadefall och om det innebär att man tvingas höja premierna.