Den som har en godkänd arbetsskada och gör inkomstförlust till följd av skadan kan få förlusten ersatt genom livränta. Men eftersom inkomster kan variera mellan åren är en viktig fråga vid vilken tidpunkt denna livränta ska beräknas.
Det kan röra sig om stora skillnader i belopp, särskilt om man till exempel tvingats byta jobb till ett lägre betalt arbete, eller fått sjukersättning på senare år. Extra viktig blir frågan för de personer som har äldre skador men som har väntat med att ansöka om livränta. Lagen innehåller nämligen en preskriptionsregel som gör att man bara kan få ersättning sex år tillbaka från ansökningstidpunkten.
Det läser vi om i nyhetsbrevet från LO-TCO Rättsskydd som just nu företräder en man som har en 15 år gammal skada som ledde till inkomstförlust redan då, men där han var sen med att anmäla skadan. Eftersom det finns en sexårig preskriptionstid som innebär att man bara kan gå sex år tillbaka i tiden, vill man nu att Högsta förvaltningsdomstolen prövar frågan, något som man fått prövningstillstånd för.
Frågan är alltså när man ska fastställa nivån på livräntan? Är det första gången han uppfyllde förutsättningarna eller är det första möjliga utbetalningstidpunkt, alltså sex år bakåt i tiden räknat från anmälan?
Dom från Högsta förvaltningsdomstolen väntas under slutet av 2017 eller våren 2018.