Näringslivets regelnämnd, NNR, tycker att regeringen går för långt i sin regleringsiver och anser inte att det finns skäl att gå utöver de skrivningar som följer av direktivet. Detta eftersom det kan försämra förutsättningarna för svenska företag att agera inom EU.
NNR är generellt mycket tveksam till att på den inre marknaden införa olika nationella särkrav eftersom det medverkar till att fragmentera den inre marknaden. Överimplementering innebär ofta också att konkurrenskraften för svenska företag
jämfört med företag i andra europeiska länder försvagas. NNR anser att konkurrenskraften för svenska företag snarare ska förstärkas än försvagas.
Man tycker heller inte om att regeringen föreslår att försäkringar som är utsatta för marknadsvolatilitet, läs fond- och depåförsäkringar, ska ha andra regler än de som gäller för pensionsförsäkringar och skriver:
"Enligt definitionen av "försäkringsbaserad investeringsprodukt" i 1 kap. 10 § förslaget till Lag om försäkringsdistribution ska pensionsförsäkringar undantas. Samtidigt föreslås att pensionsförsäkringar som är exponerade mot marknadsvolatilitet exempelvis ska underkastas de särskilda kraven på ersättningsmodeller såsom övriga försäkringsbaserade investeringsprodukter, och alltså inte undantas."
Det här är, enligt NNR, exempel på "överimplementering" som tycker att de i praktiken bör behandlas på samma sätt.
"Alla pensionsförsäkringar som är premiebestämda, vilket de allra flesta sedan några år nytecknade pensionsförsäkringar är, kan betraktas som exponerade mot marknadsvolatilitet varför de i Sverige enligt utredningens förslag ska underkastas de särskilda kraven på ersättningsmodeller."
NNR avstyrker förslaget eftersom man tycker att det är "mycket vagt när det gäller överimplementeringens effekter och konsekvenser och att därför underlaget måste komplementeras (de menar nog kompletteras) innan det kan ligga till grund för beslut."
Näringslivets Regelnämnd NNR bildades år 1982 och är en ideell förening helt finansierad av sina medlemmar. Bland medlemmarna finns 18 svenska näringslivsorganisationer och branschförbund som tillsammans representerar drygt 300 000 företag.