NYHETSARKIVET
22 sep 2017 12:39
Konsumentverket: Förslaget om IDD bidrar till förstärkt konsumentskydd
Konsumentverket har länge agerat för att få ett starkare skydd för konsumenter vid försäkringsförmedling och verket ser därför positivt på de förslag som regeringen lämnat när det gäller införandet av IDD i svensk rätt.

Verket tycker att det är bra att regeringen valt att gå längre än IDD-direktivet och har endast mindre förslag på förbättringar, läs skärpningar, av förslaget.

Verket tycker till exempel att det nu är bra att gränsdragningsfrågan för vad som är rådgivning och "rekommendationer" nu klargörs och skriver:

"Konsumentverkets uppfattning är att det är positivt att gränsdragningsfrågan klargörs och anser att också den som ger "rekommendationer" om finansiella instrument inom en livförsäkring bedriver rådgivning och därför omfattas av kraven för värdepappersrörelse i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden, LVP. Det är således inte möjligt att undgå regelverket genom att hänvisa till att det har varit fråga om marknadsföring, eftersom det är rekommendationer riktade till en person eller grupp med intressegemenskap."

Konsumentverket tycker också att det är bra att förmedlare med sidotillstånd inte får ge råd om premiepensionssystemet och tycker därmed precis tvärt emot Advokatsamfundet som tycker att man borde kunna få råd om premiepensionen också.

Konsumentverket har dock redan sett risker för kringgåenden av den kommande lagen och varnar för att reglerna kan kringgås, till exempel när det gäller ersättningar vid rådgivning.

"Att förslaget i betänkandet går längre än direktivet och förbjuder förmedlare som ska ge råd baserade på en opartisk och personlig analys att ta emot och behålla ersättningar från annan än kunden är bra, både för att förebygga intressekonflikter och för att skapa harmoniserade regler med LVP. Konstruktionen med "ta emot och behålla" får dock inte öppna för raffinerade ersättningssystem där pengar slussas och förbudet kringgås."

Verket vill också att man konsekvent ska förtydliga i texterna kring möjligheten att ta emot ersättningar från någon annan än kunden själv. Här står det ju i förslaget att man inte får ta emot ersättningen om den "motverkar" att distributionen bedrivs enligt god standard. Här vill man, precis som det står i lagstiftningen, använda skrivningen "kan motverka" istället och skriver:

"Konsumentverket anser att skrivningen "kan motverka" är att föredra eftersom den omfattar inte bara konstaterade utan även potentiella intressekonflikter. I föreskriftsrätten om hur ersättningar ska vara utformade (4 kap. 19 § 3 p. LFD) står dock återigen "motverka". Konstruktionen med att i föreskrifter ange vilka ersättningar som är tillåtna snarare än att ange vilka som inte är det, är bra enligt Konsumentverket för att förebygga kringgåenden."

Över lag ser det alltså ut som att Konsumentverket tycker sig ha fått gehör för de synpunkter man kommit med under åren och att konsumenterna kommer att löpa mindre risk att bli lurade när de nya reglerna väl är på plats. Sen återstår att de hur lagstiftaren väljer att göra avvägningen mellan de olika och motstridiga intressena på förmedlarmarknaden innan man skriver propositionen.

Vill du läsa advokatsamfundets och Konsumentverkets synpunkter?

Advokatsamfundets kritiska remissvar omfattar 12 sidor och är alltför omfattande för att referera i sin helhet här. Vill du läsa hela svaret, skicka ett mejl till info@pensionsnyheterna.se så skickar vi hela svaret som pdf till dig som är prenumerant.

Sak samma gäller för övrigt för Konsumentverkets svar, för den som vill ha något att läsa till helgen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907