NYHETSARKIVET
21 sep 2017 12:04
EU:s tillsynsmyndigheter blir grindvakt mot brittiska pensionsbolag
I går (20/9) presenterade EU-kommissionen sitt förslag till reform av de europeiska tillsynsmyndigheternas arbetssätt och tillsynsuppgifter. Ett förslag som Pensionsnyheterna rapporterade om i förra veckan. De europeiska tillsynsmyndigheterna får en större roll när det gäller att avgöra om icke-EU-företag kommer att få tillgång till den inre marknaden. Förslaget får om det blir verklighet stora effekter för brittiska banker, försäkringsbolag och pensionsbolag möjligheter att verka i EU efter Brexit.

I kommissionens 283 sidor långa förslag ska ESA ansvara för att bidra till de första besluten om likvärdighet ("equivalence") för icke-EU-företag och hur de ska få tillgång till den inre marknaden. Om ländernas regelverk skiljer sig för mycket från EU:s regler eller inte samarbetar med den pågående övervakningen kan de riskera att förlora tillgång till EU:s inre marknad.

Förslaget ger de tre europeiska tillsynsmyndigheterna ESMA, EIOPA och EBA ansvaret för att övervaka "lagstiftning och tillsynsutveckling och verkställighetspraxis och relevant marknadsutveckling i länder för vilka likvärdighetsbeslut har antagits av kommissionen." Myndigheterna ska lämna en konfidentiell rapport om sina resultat årligen och varna kommissionen omedelbart om det förekommer stora förändringar i regler eller tillsyn.

Enligt kommissionens pressmeddelande ges EIOPA en "starkare roll för att främja konvergens vid valideringen av de interna modeller som vissa stora försäkringsbolag använder för att beräkna krav på solvenskapital. Detta kommer att bidra till att övervinna fragmenteringen och säkerställa bättre övervakning av de stora gränsöverskridande försäkringsgrupperna". Det innebär att kommissionen också föreslår ändringar i Solvens 2-regelverket. 

Valdis Dombrovskis, vice ordförande för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen kommenterade i ett pressmeddelande: 

"Finansmarknaderna förändras snabbt. Vi ser en förnyad gränsöverskridande integration, nya möjligheter i FinTech och ett uppsving inom hållbar och grön ekonomi. EU behöver fungera som en spelare. En mer integrerad finansiell tillsyn kommer att göra ekonomiska och monetära unionen mer motståndskraftig. Dessa pragmatiska förslag kommer också att underlätta för våra företag att driva gränsöverskridande verksamhet och bygga konsumentförtroende."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907