Nästa år ska EU göra en omfattande översyn av Solvens 2-regelverket och solvenstillsynen. Vad som är viktigast i översynen diskuteras på Eurofi, en konferens med höga EU-beslutsfattare och industriföreträdare i Tallinn, Estland, under torsdagsförmiddagen. Pensionsnyheternas Rickard Ydrenäs rapporterar direkt från konferensen.
Talarna i panelen är överens om att regleringen i grunden är bra, men att det behöver göras kalibrering i riskmodeller som en följd av lågräntemiljön och förändrad risk för miljökatastrofer.
- Vi behöver se över Solvens 2, och kommer titta på flera aspekter, till exempel sekvensering, och se över riskmodeller och SCR-standardformulan, sa Nathalie Berger, chef för pensionsenheten på EU-kommissionen.
- Lågräntemiljön är en utmaning och ändringar som en följd av det i riskmodellerna i Solvens 2 står högt upp på vår önskelista. Vi behöver finansiell stabilitet, långsiktighet och en adekvat finansiering av ekonomin, sa Giulio Terzariol från försäkringsjätten Allianz.
Kommissionen har skickat en förfrågan till Eiopa om att ta fram tekniska råd för ändringar i Solvens 2.
- Det finns möjlighet till förenkling, men också områden där Solvensreglering implementerats på olika sätt i unionen och vi vill ha en ökad tillsynskonvergens. Mer makt till EIOPA på detta område vore önskvärt och jag hoppas på ändringar i den riktningen i EIOPA-förordningen som kommissionen arbetar med just nu. Det står högst upp på min önskelista, sa Fausto Parente, chef för den europeiska försäkrings- och pensionsmyndigheten, EIOPA.
Det behövs också en ökad transparens kring kalkylering av riskmodeller och en förenkling av regelverket.
- Att minska komplexiteten är ett önskemål från industrin som behöver tillgodoses. Det är också väldigt viktigt är att komma överens om riskmodellerna för att skapa långsiktighet i systemet, sa Frank Grund från den tyska finansinspektionen BaFin. Han underströk också vikten av en evidensbaserad lagstiftning.
Även frågan om hur regelverket kan ändras för att ta in förslag från kommissionens expertgrupp för hållbara investeringar togs upp.
- Solvens 2 är ett verktyg för att skydda konsumenterna och styra bolagen mot vissa miljöinvesteringar . Vi kommer att jobba med frågan om värdepapperisering och Private Equity för att öka investeringarna i infrastruktur och hållbara investeringar. Vi kommer också ta globala arbetet kring klimat i vår översyn, sa Nathalie Berger.
- Vi tittar också på detta och lyssnar på expertgruppen, men det är viktigt är att inte sänka ambitionerna för tillsynen, underströk Fausto Parente.
Brexits effekter för Solvens 2-översynen var också uppe för diskussion.
- Det är fråga om timing, om det blir en mjuk eller hård Brexit och om det överhuvudtaget blir en överenskommelse mellan EU och Storbritannien. Vi arbetar också internationellt för att skydda försäkringstagarna samt stärka Europas försäkringsindustris konkurrenskraft. Det är viktigt att alla jurisdiktioner implementerar överenskommelser. Vi behöver ha en rättvis konkurrens mellan länder och regioner internationellt, sa Nathalie Berger.
Fausto Parente sa som tillägg att EIOPA följer frågan noga och att viktigast var att undvika så kallad forum shopping, att industrin söker sig till länder med minst reglering.
- Lika konkurrensvillkor är viktigast för oss efter Brexit, sa Gérald Harlin från Axa avslutningsvis.