Förslaget på en höjd skatt för de som sparar i ISK och kapitalförsäkring är mycket olycklig och slår hårt mot en av de få skattegynnade sparformerna som står låginkomsttagare till buds. Det skriver Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström i en kommentar till regeringen och Vänsterpartiets förslag.
"ISK är inte ett konto för någon finansiell elit, det är ett folkligt sparande som efter bara 5 år har nått hela 2 miljoner svenskar, enligt statistik från Skatteverket. Innehavarna hittar vi bland såväl män som kvinnor, i alla åldrar och inkomstgrupper. En SIFO undersökning från 2016 visar att kontot är lika populärt hos män som kvinnor och att det framför allt är yngre och medelålders som hittat dit", skriver Nordström.
Nordström skriver också att mycket tyder på att ISK lett till en sänkning av avgifterna som spararna betalar och att trenden pekar på att sedan sparformen infördes 2012 har mycket kapital lämnat äldre och dyrare allemansfonder och gått till lågprisprodukter istället.
Dessutom är kontot ett av de få som alltid är gratis för kunden samt bidrar till rörlighet och konkurrens genom att sparare fritt kan byta fonder utan skatt på kapitalvinsten.
"Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är skattehöjningarna feltänkta. Vi har ett läge med oroväckande hög belåning bland många hushåll. Idag uppmuntras lån, där låntagarna får göra skatteavdrag på ränteutgifterna - men det som behövs är samhällsekonomiska stimulanser för ett ökat sparande istället för att elda på den redan höga skuldkvoten. Under ett fåtal år har vi sett flera reformer som minskar incitamenten att spara. Slopad avdragsrätt för privat pensionssparande, införande av ett undre golv för ISK-skatten och nu en ytterligare höjning av skatten. Reformer som ter sig märkliga i skenet av att allt fler, däribland regeringen själva, oroas över svenskarnas höga skuldsättning. Sparbehovet bara ökar i takt med allt längre liv och välfärdssystemen utmanas. Varför då ta beslut som motverkar ett ökat eget sparande?", skriver Nordström.