Finansaktörer står på kö för att kritisera regeringens och Vänsterpartiets föreslagna skattehöjning för ISK och kapitalförsäkring. Nästa bolag är Länsförsäkringar, där vd för Fondliv Tua Holgersson i en debattartikel i SvD skriver att förslaget sänder helt fel signaler.
Nära hälften av befolkningen uppger att man oroar sig över om man ska klara sig på pensionen, allt medan Sverige väljer att slopa stimulansen av det långsiktiga pensionssparandet.
"Först togs avdragsrätten bort och nu föreslår regeringen höjd skatt på ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkringar, som blivit svenskarnas huvudalternativ efter den slopade avdragsrätten. Detta sker i en tid när behovet av pensioner som det går att leva på är större än någonsin. Frågan jag ställer mig är därför vem som egentligen ska ta ansvar för att vi får pension som det går att leva på? Och varför ska då skatten på ISK och kapitalförsäkring höjas nu?", skriver Holgersson i debattinlägget.
Idag lever vi allt längre och pensionsåldern kommer troligtvis höjas framöver. Samtidigt blir vuxna skuldsatta allt mer och längre medan det allmänna trygghetssystemet lägger över allt större ansvar på företagen och individen. Att då fundera på en skattehöjning i ISK riskerar att minska det privata sparandet, menar Holgersson.
"I grunden handlar det om att vi måste ha pension som går att leva på. I dag har lagstiftaren skjutit över ett allt större ansvar på arbetsgivarna, men också på den enskilde individen. För att vi ska få pensioner som går att leva på måste det till eget sparande på toppen. I våra undersökningar säger nästan 25 procent att man inte "öronmärkt" sparande för just pensionen. Det senare gäller framförallt allt de yngre. Vi ser också att ganska många uppger att de nallat av sitt pensionssparande för att använda pengarna till annat. Det är oroväckande siffror", skriver Holgersson och avslutar med:
"Beslutet om att slopa avdragsrätten och att ta bort inlåsningseffekten var inte genomtänkt. Att i nästa steg höja skatten på ISK och kapitalförsäkring sänder helt fel signaler, när individens ansvar för den framtida pensionen ökar. Men det går att ändra innan det är försent."