NYHETSARKIVET
11 sep 2017 13:14
Starkt alliansmotstånd mot Lundberghs förslag om premiepensionen
Idag presenterade utredare Stefan Lundbergh sitt förslag till ett förändrat premiepensionssystem på ett seminarium arrangerat av SNS. Att döma av debatten efter presentationen är det tydligt att hans förslag, som bygger på hårdare krav på de fonder som får vara med på fondtorget genom upphandling, har svårt att få fondbolagens representanter att göra vågen. Här anser man att alla fonder som klarar kraven bör få vara med.

Utredaren, som till vardags är chef för Cardano Insights och ledamot i AP4, sa att problemen i systemet bland annat beror på att det saknas en tydlig ägarstyrning och sa att det behövs en huvudman för fondtorget. Marknaden är inte "clearad" för pris och kvalitet som den ser ut nu, något Stefan Lundbergh förklarade med att det just nu finns fonder på fondtorget som inte slagit sin benchmark på fem år men ändå finns kvar.

- Om marknaden hade fungerat, med pris och kvalitet, så borde inte det här förekomma och då hade de här fonderna slagits ut. En institutionell investerare hade till exempel inte ens tagit ett möte med en sådan förvaltare, säger Lundbergh, som menade att fondtorget istället borde fungera som ett vanligt privat fondtorg, där det finns någon som utvärderar och tar bort.

- Det behövs en föreståndare som kan gallra i hyllorna, säger han.

Men Lundberghs förslag godtas inte av samtliga i Pensionsgruppen. Centerpartiets Solveig Zander kallar utredningen för gedigen och väl underbyggd men delar inte hans åsikt.

- När systemet infördes så var det viktiga att vi själva skulle vara delaktiga i att vi fick en pension. Att det inte finns ett syfte med systemet håller jag inte med om, för syftet är att man ska få en livsinkomst och själv bestämma sin egen pensionsålder. Sen var det också att man skulle ha kontakt med finansmarknaden och kunna påverka sina pensioner på ett helt annat sätt än tidigare när staten var den som garanterade att vi fick en pension. Det var ett unikt system, och nu menar jag att Stefan vänder på kuttingen och går tillbaka till det som vi till viss del hade på ATP-systemets tid, säger Zander.

Även Lundberghs förslag om att ta ned risken i ickevalsalternativet SÅFAN och ersätta den med en produkt med någon form av implicit garanti dissades, inte minst av Zander som återigen tycker att garantier är något som man lämnat bakom sig i och med att man ersatt det gamla ATP-systemet.

Stefan Lundbergh säger till Pensionsnyheterna efter mötet att han till sin natur har en mycket marknadsliberal syn på ekonomi men att det är skillnad om man pratar och socialförsäkring.

- Om man har ett system där det är individerna som får all avkastning om det går bra men att det är staten som på olika sätt får plocka upp individer som det gått dåligt för om de tagit för mycket risk, så är det ett problem. Som jag ser det nuvarande systemet utformat som ett tjänstepensionssystem och inte ett socialförsäkringssystem vilket det är, säger han.

Han tillägger att han får mycket stöd för sina synpunkter från den akademiska världen men att det är svårt att få gehör för de tankar han presenterar i den politiska världen och särskilt från de borgerliga politikerna som inte vill minska på valfriheten.

- Det är inte min sak att ha synpunkter på det. Det är Pensionsgruppen som ska diskutera förslaget och ta ansvar för systemet.

- Det är många som tror att marknaden alltid fixar biffen men erfarenhetsmässigt är det inte alltid är så himla bra och det är därför jag lämnat förslag som är mindre marknadsliberala eftersom det handlar om ett socialförsäkringssystem. Om marknaden inte clearar på pris och kvalitet så måste man träda in. Jag vill ju återskapa konkurrensen i systemet genom upphandlingarna eftersom konkurrensen inte fungerar i dag, säger Stefan Lundbergh.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907