I gårdagens utgåva av Pensionsnyheterna rapporterades det att EU-kommissionen i sina delegerade akter kommer att stoppa försäljning av traditionell livförsäkring utan investeringsrådgivning. Artikeln har fått SEB:s Senior Legal Advisor Anders Johansson att reagera och han har skickat följande kommentar:
"Enligt artikeln har en källa i Kommissionen hävdat att man beslutat sig för att klassificera svenska traditionella försäkringar som komplexa och därmed kan dessa inte längre förmedlas av en försäkringsdistributör utan ett lämplighetstest. Därmed skulle försäljning av traditionella försäkringar via internetbanker stoppas.
Källan i Kommissionen säger att beslutet beror på att svenska traditionella försäkringar inte har en 100-procentig garanti. Analysen av Kommissionens kommande beslut är inte helt korrekt.
All försäljning av livförsäkringar enligt IDD skall föregås av ett "krav- och behovstest". För försäkringsbaserade investeringsprodukter, till exempel traditionella sparprodukter och unit-linked produkter, gäller ytterligare regler.
Vid rådgivning skall det ske ett "lämplighetstest" vilket kräver mycket information om kunden och analys av kundens kunskap och erfarenhet av de aktuella produkterna och riskvilja och förmåga att bära risk.
Vid försäljning utan rådgivning skall det göras en "passandebedömning", vilket endast innebär frågor om kundens kunskap och erfarenhet av de aktuella produkterna. Vid försäljning av så kallade "icke-komplexa" produkter kan den nationella lagstiftaren tillåta att försäljning sker utan "passandebedömning".
Den svenska lagstiftaren har haft för avsikt att tillåta sådan försäljning av unit-linked försäkring och traditionell försäkring.
Konsekvensen av Kommissionens kommande beslut blir således att det krävs dels ett "krav- och behovstest" och dels en "passandebedömning" vid försäljning av traditionell försäkring.
Det krävs dock inte att det sker rådgivning och det behöver inte göras ett "lämplighetstest". Det går således att sälja traditionell försäkring på en internetbank, men frågorna till kunden blir fler.
Den 100-procentiga garantin för traditionella försäkringen kommer troligen att avse försäkringens sluttidpunkt, vilket innebär att vid ett framtida högre ränteläge, när försäkringsbolagen kanske kan höja den garanterade räntan, kan försäkringar med längre försäkringstid komma att kunna uppfylla Kommissionens krav. Det skulle då kunna få effekten att försäkringarna i fråga ger 100-procentiga garantier och därmed "klassas om" till icke-komplexa.
Anders Johansson, SEB