NYHETSARKIVET
7 sep 2017 12:18
Inga provisar för flyttar när IDD kommer på plats?
Provisioner till försäkringsförmedlare har fått kritik. IDD avser sätta stopp för ersättningar som kan ge upphov till intressekonflikter. Men hur ska en hel försäkrings- och förmedlarbransch lyckas ställa om hela sin affärsmodell till den 23 februari 2018?

Nja, det kanske inte blir så stor påverkan på en gång. Redan tidigare har ju de flesta upfrontprovisioner gradvis fasats ut till förmån för löpande stockprovisioner. Och lusläser man det lagförslag som är ute på remiss finns det en övergångsregel som enligt Tord Gransbo, enhetschef på Finansdepartementet, avser täcka just dessa.

Där anges att redan ingångna förmedlingsavtal inte påverkas av IDD, så länge de fortsätter gälla utan att skrivas om. Detsamma gäller redan ingångna försäkringsavtal, vilket uttrycks så här i övergångsregel 9 till förslaget om ny distributionslag där följande står:
 
"I fråga om avtal om försäkringsförmedling och försäkringsavtal som har ingåtts före ikraftträdandet gäller äldre bestämmelser. Om en försäkringsdistributör godtar en förlängning av avtalet efter ikraftträdandet gäller dock de nya bestämmelserna."
 
Frågan påverkar miljoner försäkringsavtal och tusentals arbetstillfällen i försäkrings- och förmedlingsbranschen. För många kommer det att vara välkommet då det ger lite mer tid att hinna ställa om då IDD tydligen bara gäller nytecknade avtal.

- Situationen är svåröverskådlig då mycket ändras samtidigt. Det blir inte enklare av att det är så kort tid mellan lagförslag och när de börjar gälla. Jag tror att det är många som kommer att få svårt att hinna klart i tid, säger Daniel Eriksson, svensk ledamot i EIOPAs IRSG och tidigare bland annat produktchef på Folksam.

Men vad blir konsekvenserna på lite sikt? Förmedlarnas intresse av att flytta kunder till andra försäkringsalternativ kommer i princip att vara obefintligt då de kommer att få svårt att få ersättning för nedlagt arbete. Samtidigt införs regler som ska medföra effektivare flytträtt den 1 juli, efter att IDD införts. Det finns nog en tanke bakom den ordningen för att undvika en provisionsdriven flyttkarusell.

Men de flesta flyttar sker ju inte via förmedlares rådgivning utan i storbankernas kundmöten. Här gör det inte så mycket att det blir svårt att betala provisioner eftersom fondbolag i samma koncern medför att bankerna behåller vinsterna och har råd med löner till sina anställda rådgivare.

Försäkringsbolagen har inte samma möjligheter till egen distribution eller egen fondproduktion. Det är troligt att storbankerna kommer att kunna ta för sig ordentligt, både av nya avtal och de stockar som finns.

- Hela marknadsstrukturen kommer att påverkas kraftigt och jag önskar man tog det lite lugnare för att kunna se effekterna innan fler åtgärder vidtas. Det kan bli omöjligt att rätta till oönskade konsekvenser i efterhand, anser juristen Per Andelius, som tidigare bland annat varit vd för förmedlarföreningen SFM, men som idag är konsult i bolaget Per Andelius & Partners.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907