I Finansinspektionens förslag på nya kapitalkrav för tjänstepensionsbolag görs separata beräkningar av aktiekursrisken och enligt de analyser och beräkningar landar man i att svenska aktier ska få ett högre kapitalkrav i förhållande till utvecklade utländska marknader.
Motiveringen är att den svenska aktiemarknaden uppvisar högre volatilitet.
"Eftersom företag med tjänstepensionsverksamhet har en stor andel av tillgångarna i svenska aktier anser FI att det är särskilt viktigt att i kapital- kravsberäkningen beakta den högre risk som finns på den svenska aktiemarknaden. En sammanslagning av svenska aktier med aktier noterade i andra övriga utvecklade länder riskerar därmed att inte ge en rättvisande bild av risken i tjänstepensionsföretagens aktieportföljer", står det i rapporten som lämnats över till regeringen.
Flera företag har haft synpunkter på det och nu uppger Alectas produktchef Fredrik Palm till Pensionsnyheterna att det är olyckligt att svenska aktier ska stressas tuffare än aktieinnehav på andra marknader.
- Det riskerar att i första hand svenska aktier skulle säljas av vid finansiellt stressade lägen, vilket ytterligare skulle förvärra situationen i ett krisläge på den svenska finansmarknaden. En negativ särbehandling av svenska aktier och obligationer i allmänhet kan också vara negativt för de svenska kapitalmarknadernas roll och därmed det svenska näringslivets möjlighet att finansiera tillväxt, säger han.
Däremot välkomnar Palm att Finansinspektionen ska se över utformningen av kapitalkravet för spreadrisk. Tjänstepensions- och livförsäkringsföretag har idag merparten av sitt räntebärande innehav i säkerställda obligationer och för att kapitalkravsberäkningen för spreadrisk ska spegla de faktiska riskerna med olika typer av obligationer och ge rätt incitament i riskstyrningen ska säkerställda obligationer hanteras på ett särskilt sätt. FI bedömer själva att de stressnivåer som användes i testrapporteringen överskattar riskerna med säkerställda obligationer och behöver ses över.
- Vi välkomnar att Finansinspektionen ska se över spreadrisken eftersom testrapporteringens förslag kraftigt skulle minska svenska företagens möjligheter att emittera obligationer till tjänstepensionsinstituten, säger han till Pensionsnyheterna.
En intressant fråga för Alecta just nu är hur bolaget framöver gör med sin Tjänstegrupplivförsäkring TGL om man vill bli en ren IORP. TGL lyder ju under Solvens 2 redovisningsmässigt och frågan är om den rörelsen kan finnas kvar under de nya kapitalkravsreglerna för tjänstepensionsbolag. Enligt Palm borde det inte påverkas av de nya reglerna.
- TGL utgör en del av ITP-planen så den är också en tjänstepensionsförmån. Vi räknar med att regeringen klargör det förhållandet när de presenterar sitt förslag till tjänstepensionsrörelselag senare i år. En omvandling till tjänstepensionsföretag ska därför inte påverka Alectas möjligheter att fortsätta tillhandahålla ITP-planens samtliga förmåner även under den nya lagen, säger han.
Utöver detta så säger Palm att Finansinspektionens rapport är gedigen och med en ordentlig konsekvensanalys.
- För pensionärer och blivande pensionärer är det positivt med ett kapitalkrav i nivå med dagens trafikljus, eftersom det ger en bra möjlighet för oss att fortsätta skapa bra avkastning samtidigt som konsumentskyddet upprätthålls, avslutar han.