NYHETSARKIVET
5 sep 2017 12:01
Pensionsmyndigheten svarar på lokaltidningskritik
Pensionsmyndigheten fick förra veckan kritik i en ledarkrönika publicerad i flera lokaltidningar av krönikören Gustav Juntti som handlade om hanteringen av de fonder som den senaste tiden avregistrerats från fondtorget.

Myndighetens analyschef Ole Settergren kom under måndagen in med ett gensvar där han menar att den ursprungliga kritiken består av sakfel. Juntti skrev i sin ledare att Pensionsmyndigheten haft i uppdrag att ”kontrollera systemets bolag”, något Settergren menar är felaktigt.

Vid utformningen av systemet ville beslutsfattarna dra nytta av den befintliga fondmarknaden inom EU och det skapades inga särskilda kontroll- eller tillsynsfunktioner i systemet. Istället sköts all tillsyn av myndigheter i det land varje fond är registrerad, enligt det befintliga UCITS-regelverket. Pensionsmyndighetens uppdrag är att skriva avtal med fonder som uppfyller formella krav samt att administrera systemet och enligt nuvarande regelverk kan man inte ens neka någon fond inträde så länge den uppfyller de formella kraven enligt UCITS.

Så som det fungerar idag är därför inte acceptabelt, menar Settergren.

"Det vi har gjort är att säga upp avtal med fonder när vi fått kännedom om oegentligheter. Det är uppenbart, anser vi, att dagens regelverk och rollfördelning inte är acceptabla. Vi har därför nyligen lämnat förslag till regeringen om att vi ska få möjlighet att ställa krav på vilka fonder som släpps in och vad som krävs för att de ska få vara kvar på premiepensionens fondtorg. Vi vill få det ansvar som skribenten felaktigt påstår att vi redan har", uppger Settergren.

Som tillägg skriver han att Pensionsmyndigheten utöver att följa gällande lagar och regler också ska bedöma om det befintliga regelverket är tillräckligt för att minimera riskerna i systemet.

"Om vi bedömer att så inte är fallet ska vi givetvis informera regeringen. Det man enligt min uppfattning kan kritisera oss för är att inte tidigare ha identifierat de risker som nu blivit uppenbara. Det som inträffat är allvarligt och kan mycket väl komma att vara ett av de mest omfattande ekonomiska brotten i modern svensk historia. Vilka aktörer som borde ha gjort mer och när är en viktig diskussion som vi välkomnar."

I sin krönika förra veckan skrev Gustav Juntti bland annat att man inte ställt en fråga om Pensionsmyndighetens ansvar i alla problem som uppdagats den senaste tiden.

"Det är bra med skärpta krav, men då måste även den som ställer kraven skärpa sig. Pensionsmyndigheten borde inte komma undan sin del av ansvaret."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907