Skandia presenterar idag sin nya pensionsskuldsrapport som beräknar kommunernas pensionsskulder och konstaterar att den genomsnittliga skulden per invånare sjunkit men att det samtidigt finns stora skillnader mellan kommunerna.
Den totala skulden uppgår idag till 235 miljarder kronor och genomsnittet är 23 500 kronor per invånare. Det innebär att ett hushåll med fyra personer har en pensionsskuld på nästan 100 000 kronor, enligt Skandia.
"Även om skulden sjunker mycket långsamt är den enorma 235 miljarder. Summan motsvarar fler än 500 000 sjukskötersketjänster under ett år", säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia, i en kommentar.
Samtidigt finns en stor spridning av skuldens storlek mellan kommunerna. Sjöbo har den lägsta skulden med 578 kronor per invånare medan Pajala kommuns skuld är högst i landet och ligger på 40 746 kronor per invånare.
Sett till län har Skåne den lägsta skulden medan Västernorrlands län har den största, enligt rapporten.
Skandias Greger Gustafson menar att de stora kommunala skulderna på sikt kan innebära skattehöjningar. Kommunerna har olika förutsättningar att klara av skulden och för dem med en minskande befolkning blir det ett större problem. Antalet invånare i arbetsför ålder ökar långsammare än antalet yngre och äldre och risker finns för ett kraftigt växande underskott på 40 miljarder kronor till 2020, skriver Skandia och hänvisar till Sveriges Kommuner och Landstings "Ekonomirapport maj 2017".
"Det är den framtida välfärden som står på spel. Om den ska kunna hålla den höga nivå medborgarna förväntar sig är det hög tid att kommunerna börjar prioritera finansieringen av de kommande pensionsutbetalningarna. Klockan tickar och risken för skattehöjningar som enda utväg är annars överhängande", säger Gustafson.
Till det kan läggas att det är kommuner i avfolkningsbygder med krympande skatteunderlag som generellt sett har de största skulderna, räknat per capita. De som har minst pengar ska alltså spara mest.