Av statistiken för flyttar från Svensk Försäkring är det tydligt att flyttaktiviteten varit högre än förra kvartalet och totalt var det drygt 26,6 miljarder kr (23,2) som flyttades ut. Inflyttningarna uppgick till 28,2 miljarder kr (23,6). Detta redan innan regeringens förslag om friare flytträtt blivit lag.
Som vanligt är det parternas ickevalsalternativ som straffas hårdast. AMF fick lämna ifrån sig 5 043 miljoner kr, drygt 1,5 miljarder mer än samma period än för ett år sedan. Inflyttningarna var begränsade, bara knappt 300 miljoner kr flyttades in vilket resulterade i ett negativt flyttnetto på 4,7 miljarder kr.
Alecta höll emot betydligt bättre och kom undan med att släppa ifrån sig 603,5 miljoner kr och "fick tillbaka" knappt 264 miljoner kr i inflyttar vilket ledde till ett netto på knappt 340 miljoner kr.
KPA Pension, som är ickeval på kommun- och landstingsområdet, tappade knappt 1,2 miljarder kr netto.
Den stora nyheten den här gången är att Swedbank verkar ha fått igång sin flyttmaskin på allvar, både på kryssmarknaden och den fria marknaden utanför valcentralerna. Bolaget tvingades visserligen att släppa ifrån sig 1,6 miljarder kr vilket kompenserades med råge i och med att man fick in dubbelt så mycket i inflyttat kapital, knappt 3,2 miljarder, vilket gav ett netto på plus 1 596 miljarder kr.
Positiva nettosiffror uppvisades, som vanligt, av Nordea som kunde räkna in 2,4 miljarder i sitt flyttnetto. Takten i inflyttarna har dock mattats av. Räknat på rullande tolvmånaderstal hade Nordea vid motsvarande period i fjol ett netto på drygt 3,4 miljarder så det blev en miljard kr mindre i den här vändan.
Avanza gick plus med en dryg miljard, Danica gick plus med 1,2 miljarder kr och Handelsbanken med ungefär lika mycket.
Enligt Claes Carlson, vd för Danica, så visar siffrorna att marknaden fungerar. Flyttarna sker ju både in och ut.
- Det var drygt en miljard kr som vi fick lämna ifrån oss, nästan två procent av vårt totala kapital. Sen tror jag att våra leverantörer gillar oss och den enkelhet vi har i våra kontakter och de system vi har som gör att vi också får in mer kapital än vad som flyttas ut. Alla kan ju inte gå plus, systemet är ju öppet i båda ändarna och vi har alltid haft fri flytträtt vilket kräver att kunder och leverantörer vill jobba tillsammans med oss, säger han.
Bland nettoförlorarna finns Länsförsäkringar som tappade både på tradförsäkring, minus 405 miljoner kronor och fondförsäkring minus 362 miljoner kronor, vilket summeras till ett utflöde på 767 miljoner kronor.
Skandia tappade nästan 2 miljarder ur sin fondförsäkringsrörelse men tog tillbaka det med råge genom att nästan 3 miljarder kr flyttades in till trad, vilket gav ett positivt netto på 869 miljoner kr.
SEB, som är stora på marknaden för förmedlad affär, fick säga adjö till nästan 4,2 miljarder kr och lyckades inte matcha det med inflyttarna som stannade på drygt 2,6 miljarder kr. Nettot var negativt med drygt 1,5 miljarder kr.
Det ska bli intressant att se vilka effekter de kommande förslagen om "effektiviserad flytträtt" kan få på flyttarna. Det är ju tydligt att storbankerna verkar ha det lättast att få folk att flytta in sina pengar. Nordea, Swedbank och Handelsbanken gick tillsammans under perioden plus med omkring 5 miljarder kronor netto.