NYHETSARKIVET
28 aug 2017 12:47
Skandia tittar på mer infrastruktur
När Skandias delårsredovisning kom i slutet av förra veckan så framgick det att den positiva avkastningen kom från aktieportföljen, men även livbolagets investeringar i alternativa tillgångar.

Av tillgångarna där så är det just nu infrastruktur som är mest spännande och det som bolaget är mest intresserat av, säger kapitalförvaltningschefen Hans Sterte till Pensionsnyheterna.

- Vi investerar både i Sverige i olika fastighetsanläggningar och globalt via andra aktörer så vi tittar brett åt båda hållen, säger han.

Sterte tillägger dock att de olika tillgångarna i den alternativa portföljen fyller olika funktioner och att de alla utgör byggstenar för att få en så bra balans mellan risk och avkastning och för att totalportföljen ska bli så stabil och välavkastande som möjligt. Alternativa strategier utgör 7,9 procent av totalportföljen där fördelningen vid halvårsskiftet var 3,5 procent i råvaror, 1,9 procent i infrastruktur och 2,5 procent i krediter.

Bäst avkastning fick Skandia i sin noterade aktieportfölj, där både svenska aktier och tillväxtmarknadsaktier levererade drygt 10 procent. Portföljen är i övrigt ganska lik den vid halvårsskiftet, trots att det varit en ganska sur börssommar.

- Den korrektion som skedde förra sommaren gick sedermera snabbt uppåt så det som hände under årets sommar ser jag som en ganska naturlig rekyl som inte påverkat den strategiska portföljen, säger Sterte.

Aktieexponeringen hos Skandia är, de 9,7 procenten investerade i private equity inräknat på 37 procent. Av den noterade portföljen på 27,3 procent är 7,7 investerat i olika tillväxtmarknader.

- Vi har med svenska pensionsbolags mått mätt en relativt hög andel tillväxtmarknadsaktier, säger han.

Fastigheter levererade också en bra avkastning till portföljen enligt delårsredovisningen. Sterte är inte orolig över den svenska fastighetsmarknaden just nu, men ser samtidigt att Riksbankens experiment med negativa räntor skapar risker och bör upphöra.

- Med den kraftiga folkökning Sverige står inför så behövs det en hel del nya bostäder men inte bara det utan sjukhus, skolor, äldreboenden och en hel del andra anläggningar. Det finns en kraftig efterfrågan på en utbyggnad av fastighetssektorn i Sverige just nu. Sen tycker vi det är ohälsosamt att vi nu har negativa räntor i ett läge när svensk ekonomi går på högvarv med begynnande kapacitetsproblem. Priset på pengar bör sättas rätt. Om inte, riskerar vi att få fel typ av investeringar och det kan leda till ett farligt läge för ekonomin framöver, säger Sterte.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907