Länsförsäkringar gör, i likhet med många andra bolag, tummen upp för regeringens promemoria om effektiviserad flytträtt.
Tua Holgersson, vd för Länsförsäkringar Fondliv, skriver i ett pressmeddelande i dag på morgonen att hon anser att förslaget är ett "stort steg i rätt riktning".
Hon påpekar att flytträtt är en viktig rättighet och tillägger lite självkritiskt att branschen inte varit helt framgångsrik när det gällt att ordna flyttar till skäliga kostnader och utan alltför mycket krångel.
"Branschen som helhet inte alltid lyckats fullt ut och det är bra att man nu försöker komma till rätta med det", skriver hon.
Hon gillar också förslaget som ska möjliggöra sammanslagningar av flera försäkringar till en enda och säger:
"Det ger kunderna en bättre överblick och sannolikt lägre avgifter".
I likhet med många andra utanför partsvärlden undrar hon varför regeringen valt att undanta kollektivavtalad tjänstepension från regeländringarna.
"Genom detta låser man in över tre miljoner kunder och därigenom konkurrensutsätter man inte cirka 700 miljarder kronor i kapital. Även om parterna vill skydda sina medlemmar tror jag att även denna marknad skulle må bra av att konkurrensutsättas", säger hon.
Nu kan man möjligen hävda att parterna, åtminstone på ITP-marknaden, konkurrensutsatt bolagen i och med sina upphandlingar. Och PTK påpekar att fri flytträtt ut från den kollektivavtalade marknaden inte skulle ligga i kundernas intresse och höja priserna.
- Vi har upphandlat med full flytträtt. Upphandlingen skulle äventyras med en helt oreglerad flytträtt. Vem vill vara med om kapitalet ändå fanns tillgängligt på marknaden? Dessutom ser vi det som att vi har valt ut kvalitetssäkrade alternativ inom ITP. En helt oreglerad flytträtt skulle driva upp alla avgifter och det ser vi inte som en bra utveckling, kommenterar PTK:s pensionsexpert Dan Wallberg i ett mejl till redaktionen.
Det här med "full flytträtt" är dock bara sant om man ser varje kollektivavtal som en separat marknad och att kunderna kan flytta mellan de upphandlade alternativen.
Det är ju idag inte möjligt att flytta ihop kollektivavtalade försäkringar som tecknats under olika avtal. En sjuksköterska som jobbat i landstingsvärlden och som byter till en privat vårdgivare med ITP-avtal får ju i dagsläget inte flytta med sig kapitalet som upparbetats inom KAP-KL till ITP, även om parterna har fått i läxa att ordna med den saken av regeringen.