Som Pensionsnyheterna skrev redan i juni så gör Minpension som Pensionsmyndigheten och tar bort möjligheten att logga in med personlig PIN-kod. På sin blogg skriver Minpension att det träder i kraft i slutet av september och att användare från och med då bara kan logga in med hjälp av e-legitimation.
Anledningen är, som vd Anders Lundström redan berättat för Pensionsnyheterna, att PIN-kodinloggning inte anses hålla en tillräckligt hög säkerhetsnivå för att skydda användarnas integritet och säkerhet. Beslutet har också att göra med anpassningen till myndigheternas hårdare krav på säkerhet och till EU:s Dataskyddsförordning, skriver Minpension nu.
Att PIN-koden nu försvinner som inloggningsmöjlighet är inget Lundström tror påverkar användningen i någon större omfattning, säger han till Pensionsnyheterna idag.
- Idag loggar cirka 10 procent av våra användare in med PIN-kod, men de flesta av dessa har också tillgång till e-legitimation. Vår bedömning är därför att människor även framöver kommer att logga in på Minpension.se för att se sin pension och göra prognoser. För de användare som inte har tillgång till e-leg finns möjlighet att kontakta Pensionsmyndigheten för hjälp att få en prognos på ett säkert sätt, säger han.
Redan Pensionsmyndighetens beslut fick många att reagera och att Minpension valde samma väg mottogs också med besvikelse av delar av branschen. Småspararguiden var en av dem, framför allt eftersom man precis när det blev känt att PIN-koden skulle tas bort var på gång med lanseringen av tjänsten Pensionsräddaren som går ut på att man använder information från Minpension.se för att hjälpa sparare att få högre pension.
Anders Lundström sa dock att dessa problem är inget man tänkt mycket på eftersom portalens främsta uppgift är att tillhandahålla en samlad bild av intjänad pension. Dessutom står det redan idag i avtalet att användarna inte får lämna fullmakt till andra att hämta in information från portalen.
Enligt den senaste statistiken som finns att hämta på bankid.com så använder ungefär 7,5 miljoner svenskar någon form av bank-ID idag.