Regeringens förslag till lagändringar som ska göra det lättare att effektivare flytta pensionskapital är bra och efterlängtat. Framför allt är det positivt att delar av förslaget handlar om att begränsa pensionsbolagens möjligheter att ta ut avgifter och att det ska gå snabbare att genomföra en pensionsflytt, skriver Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson om förslaget.
"Det är ett bra förslag, eftersom höga flyttavgifter och krångliga procedurer i dag gör det svårt för den som vill byta förvaltare av sin pension. Sådana inlåsningseffekter är bara bra för försäkringsbolag, inte för spararna", uppger han.
Däremot anser han inte att det nya lagförslaget kring avgiftsreglering också borde omfatta kollektivavtalade pensioner som ITP eftersom parterna Svenskt Näringsliv och PTK redan sett till att det inom tjänstepensionen ITP finns flytträtt till "marknadens troligen bästa villkor".
"Det kostar aldrig mer än 500 kronor att flytta inom det kvalitetssäkrade och prispressade utbud som Collectum har upphandlat. Det är en bråkdel av vad det kostar "ute på stan" där en kapitalflytt kan kosta 50 000 kronor, enligt Morningstar. Dessutom gäller flytträtten alla premiebestämda försäkringar, även de intjänade före 2007", menar Carlsson.
Att verka för en helt oreglerad flytträtt, att spararen kan flytta pengarna från det kollektivavtalade utbudet ut på den öppna marknaden, skulle kunna anses som oansvarigt av parterna, menar Carlsson.
"Det skulle bli en dyr affär för pensionsspararen, eftersom avgifterna är väldigt mycket lägre inom ITP tack vare upphandling. Det är till och med så att exakt samma fonder som finns inom ITP kostar mer än dubbelt så mycket på den öppna marknaden. Det kan göra en skillnad på hundratusentals kronor när du bestämmer dig för att sluta jobba.
Efter tio år med upphandlingar kan vi konstatera att ITP är en tjänstepension som presterar i världsklass. I höst är det dags att inleda en ny upphandlingsomgång, eftersom vi har sett hur styrkan hos miljontals pensionssparare har kunnat pressa avgifterna och se till att avkastningen hamnar hos pensionärerna, inte försäkringsbolagen".