Förra veckan presenterade finansdepartementet promemorian "En effektivare flytträtt av försäkringssparande" vilket en del branschaktörer redan ställt sig positiva till.
Även Brummer & Partners skriver i en kommentar att bolaget välkomnar förslaget om bättre flytträtt.
"Vi på Brummer & Partners har länge drivit frågan om flytträtt för pensionssparande. Vi har påtalat problemen kring den mycket begränsade verkliga flytträtten, men också konsekvenserna med provisioner då vi anser att dessa frågor hänger ihop. Vi välkomnar Finansdepartements förslag, med betoning på att dessa införs skarpt och att tillhörande föreskrifter blir effektiva. Förändring är nödvändig eftersom branschen hittills och trots upprepade uppmaningar, både från föregående och sittande regering, inte har klarat av att självsanera. Blir förslaget verklighet kan kunder äntligen få bättre översikt på sitt pensionssparande och till exempel slå ihop små, kostsamma fribrev. Detta bör leda till lägre avgifter, ökad insikt och större engagemang i pensionsfrågan", skriver Helena Palmgren, vd för Brummer Life, i kommentaren.
Regeringen föreslår bland annat en reglering av avgifter som tillåts vid flyttar av individuell tjänstepension och privat pensionssparande med avtal tecknade efter den 30 juni 2007. Utöver avgifter som direkt uppstår vid den administrativa hanteringen tillåts även fortsättningsvis provisioner om kund önskar flytta inom fem år från tecknande. Men efter fem år ska provisionerna anses amorterade.
Dessutom föreslås bättre möjligheter att slå ihop olika pensionsförsäkringar och krav på snabbare handläggning av flyttar.
"Femårsregeln är rimlig med tanke på att dagens marknad är provisionsdriven och att nuvarande flyttrestriktioner saknar tidsgräns. Här krävs dock tydliga föreskrifter med krav på att förekommande flyttavgifter ska redovisas i kronor före försäkringens tecknande samt att dessa lagregler inte, som idag, kan avtalas bort mellan t ex förmedlare och försäkringsbolag. Därmed synliggörs en avgift som få försäkrade är medvetna om och den fria konkurrensen kan spela på lika villkor", skriver Palmgren.