Idag redovisar Alecta sina delårssiffror och det framgår att den premiebestämda sparprodukten Alecta Optimal Pension avkastat 5,8 procent under det första halvåret.
De senaste fem åren har samma produkts avkastning i genomsnitt per år varit 12,1 procent, vilket enligt bolaget är 3,5 procentenheter bättre per år än jämförelseindex. I Optimal Pension förvaltas 79 miljarder kronor i nuläget.
Avkastningen för den förmånsbestämda försäkringen var fyra procent under samma period och under de senaste fem åren har det legat på 8,8 procent, meddelar Alecta i delårsrapporten.
Totalavkastningen för hela Alecta uppgick under första halvåret till 4,2 procent, säger vd Magnus Billing i vd-ordet och tillägger att det goda resultatet beror på bolagets aktiva förvaltningsmodell.
"Tack vare god kapitalavkastning under första halvåret steg Alectas konsolideringsnivå för förmånsbestämda försäkringar till 156 procent. Konsolideringsnivån har sedan halvårsskiftet fallit tillbaka något och befinner sig i skrivande stund återigen inom normalintervallet 125155 procent. Givet den osäkerhet som finns, bland annat avseende kapitalkrav i kommande tjänstepensionsreglering, känns det tryggt med en stark finansiell ställning", säger Billing.
Billing nämner nivån på den långsiktiga jämviktsränta (Ultimate Forward Rate) som ska tillämpas vid värdering av långa pensionsåtaganden som ett av osäkerhetsmomenten i den kommande regleringen. EIOPA har fastställt en metod som förväntas leda till att UFR successivt sänks från dagens 4,2 procent till 3,65 procent för försäkringsföretag.
"Om motsvarande metod implementeras i den kommande tjänstepensionsregleringen innebär det allt annat lika att Alectas konsolideringsnivå minskar med fem procentenheter", säger han i vd-ordet.
Den kollektiva konsolideringsnivån för förmånsbestämda försäkringar är idag 156 procent.
Andra initiativ som kan ha betydelse för Alectas verksamhet är implementeringen av Tjänstepensionsdirektivet IORP 2 samt den kommande ITP-upphandlingen.
"När det gäller implementeringen av Tjänstepensionsdirektivet är det särskilt utformningen av de kapitalkrav som ska ingå i den svenska lagstiftningen som kan komma att ha stor betydelse för vår verksamhet. För närvarande driver Finansinspektionen ett samrådsarbete i syfte att lägga fram ett eller flera förslag till Finansdepartementet den 1 september. Alecta deltar i samråden. Det är naturligtvis viktigt att de kommande kapitalkraven ger ett fullgott kundskydd och slår vakt om en god stabilitet. Men det måste balanseras väl gentemot behovet för tjänstepensionsbolag att långsiktigt leverera en god avkastning, och därmed bra pensioner till sina kunder", säger Magnus Billing.
Alecta har under första halvåret passerat 800 miljarder i förvaltat kapital. Kapitalförvaltningskostnad för koncernen har minskat från förra årets 0,03 procent till 0,02 procent.