En faktapromemoria om en europeisk privat pensionsprodukt, så kallad PEPP, har lämnats in till riksdagen.
Det är Europeiska kommissionen som lagt fram ett förslag till förordning om en europeisk privat pensionsprodukt. Förslaget syftar till att låta pensionssparinstitut och distributörer att erbjuda en inom EU standardiserad privat pensionsprodukt. PEPP-förordningen ska även se till att öka det frivilliga privata pensionssparandet och ge kunder mer flexibla och konkurrenskraftiga produkter. Beteckningen PEPP ska då fungera som en kvalitetsstämpel.
Förslaget innebär också att EIOPA blir den myndighet som ska godkänna när en privat pensionsprodukt får använda beteckningen och bedriva ett PEPP-institut, vilket skiljer sig från dagens ordning på finansmarknaden där tillsynsmyndigheten i medlemsstaten fattar sådana beslut.
Vad gäller kommande behandling av ärendet så har regeringen bjudit in berörda myndigheter och branschorganisationer att delta i en referensgrupp för att under förhandlingarna lämna synpunkter och kommentarer. Förhandlingar i rådsarbetsgruppen fortsätter med ett andra möte i början av september, meddelar riksdagen. När förhandlingarna i Europaparlamentet äger rum är inte känt just nu.
Ett inledande rådsarbetsgruppsmöte hölls redan den 7 juli, vilket primärt handlade om förslaget från kommissionen. Bara ett fåtal medlemsstater lämnade vissa övergripande synpunkter.
I Sverige har FI och Svensk Försäkring som remissinstanser redan lämnat synpunkter på förslaget. Finansinspektionen menar att bestämmelserna som gäller omval/modifiering av investeringsval samt flytträtt och kapitalskydd för ickevalsalternativ bör få en fördjupad konsekvensanalys och att att kopplingen / gränsdragningen till de regelverk som gäller för de finansiella företag som får söka tillstånd för att tillhandahålla eller distribuera en PEPP- produkt bör klargöras ytterligare. Dessutom vill myndigheten att de nationella konsekvenserna för konsumenter och företag i Sverige av ett PEPP-införande belyses mer.
Svensk Försäkring välkomnar arbetet med PEPP men anser att förslaget har flera oklarheter på viktiga områden.
"Det gäller inte minst bestämmelserna om flytträtt, kapitalkrav, investeringsregler och information samt de krav som ställs för att en produkt ska definieras som en PEPP- produkt. Vidare uppmanar branschorganisationen regeringen att snarast överväga frågan om att återinföra ett skattesubventionerat privat pensionsförsäkringssparande i Sverige", enligt faktapromemorian.