I går berättade Pensionsnyheterna att Riksrevisionen på eget initiativ bestämt sig för att granska kostnaderna i premiepensionssystemet och att man vill ha konsulthjälp för att ta fram underlag.
Riksrevisionen kommer att granska effektivitetsbristerna i premiepensionssystemet i termer av förvaltningens kostnadseffektivitet. Syftet med granskningen är att på ett systematiskt sätt belysa totala transaktionskostnader, inklusive courtagekostnader och utländska skatter.
Granskningens syfte är att se till att varje pensionsavsättning ska generera
maximal pension för framtidens pensionärer. Här vill man att man benchmarkar med Sjunde AP-fondens förvalsalternativ.
Nu har vi även fått del av hela upphandlingsunderlaget och av det framgår att Riksrevisionen ställer tuffa krav på de företag som vill vara med och slåss om uppdraget.
Här nämns till exempel att den konsult som ska ha huvudansvaret ska ha forskarutbildning i finansiell ekonomi samt minst 15 års erfarenhet av arbete inom finansiell sektor med frågor som rör kapitalförvaltning, riskhantering, kostnadsutvärdering och mätningar av marknadsandelar.
Men det räcker inte med det. Erbjuden konsult ska även ha dokumenterad erfarenhet av utvärdering av kapitalförvaltning i premiepensionssystemet och AP-fonderna, som erhållits genom uppdrag som är relevanta för den tjänst som efterfrågas i denna upphandling.
Här specificerar man detta med att man arbetat med bedömning av fonders förvaltningsresultat med fokus på förvaltningskostnader.
Om man nu hittat den här personen så har Riksrevisionen också satt ett tak för hur mycket man får kosta genom att anbudet fått ett takpris på en miljon kr. Det blir heller inte möjligt att lämna några prisintervall utan Riksrevisionen vill veta exakt på kronan hur mycket man vill ha betalt för uppdraget och priset avgör allt vid bedömningen, enligt underlagen.
Om flera lämnar samma anbud kommer man att ta lotten till hjälp.
Och nu är det bråttom. Senast en minut i midnatt den 21 augusti vill myndigheten ha anbuden. Och i december ska uppdraget vara klart.