NYHETSARKIVET
18 aug 2017 12:28
Kommentar av Anders Palm: Förskottera löneskatt kan löna sig
Utgåvan av Pensionsnyheterna 16 augusti refererar ett förhandsbesked om löneskatteuttag vid redovisning av direktpensionsåtagande på skuldkonto, som – oriktigt enligt företaget – bedömdes vara enligt tryggandelagen. Löneskatt bums upplevs väl negativt men behöver inte vara det, om utfästande företag betalar årlig inkomstskatt och normalt har viss oplacerad överskottslikviditet.

Löneskatt på en ökad löneskattegrundande pensionsavsättning är alltid avdragsgill så "bara" 18,9228 procent tas ut netto. Se det som ett förskott till staten för den löneskatt som ju förr eller senare ändå hade måst betalas. Uppbokad löneskatt på avsättning utanför tryggandelagen är inte avdragsgill.

Sedan är det så att företaget varje år efter gjord avsättning har rätt att beräkna avräkning enligt posten h) i det så kallade löneskatteschemat på varje års IB tryggandelagskonto. Även på avsättningar som gjorts utan avdragsrätt. Den avdragsposten sparar alltså varje år in löneskatt på nya löneskattegrundande pensionskostnader, oavsett vilka.

Räknas den besparingen som ränta på förskottet till staten uppgår den årliga räntan på det till 109 procent av för året tillämplig statslåneränta. Inte mycket men istället för nollränta på överskottslikviditet ändå något. Och sådan redovisning eliminerar risk för trassel med Skatteverket.

Om det sedan skulle visa sig att det inte blir några - eller lägre - pensionsutbetalningar är minskning av tryggandelagskonto ändå full reduktionspost i de årens löneskattescheman och tar sålunda bort löneskatt på andra löneskattegrundande pensionsposter. Och blir underlaget negativt så sätts det upp på framsidan av företagets inkomstskattedeklaration för att utnyttjas kommande år, utan tidsgräns. Negativt underlag går också med vid fusion med annat företag.

Men när det gäller pensionsavsättningar för personer som enligt 5 § tryggandelagen anses ha bestämmande inflytande får av historiska skäl dessa inte göras på tryggandelagskonto och löneskatt aktualiseras först i takt med att pension betalas ut. Skulle redovisning ändå ha skett som inom tryggandelagen är det viktigt att avsättningen rättas och löneskatt som eventuellt betalats krävs åter inom den omprövningsbara 5 årsgränsen. Senare finns annars risk för dubbel löneskatt genom att löneskatt – förstås – tas ut på utbetald pension alltmedan Skatteverket kan vägra låta skuldminskning reducera löneskatteunderlaget, eftersom enbart minskning av tryggandelagskonto får räknas av.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907