Regeringens promemoria om effektiviserad flytträtt, som kom i morse, har fått många i branschen att göra vågen. Att flyttavgifterna ska regleras och att det blir möjligt att flytta försäkringar till en enda är något som många väntat länge på.
- Jag har haft stora förväntningar på regeringens förslag och i stor utsträckning infrias de. Jag har dock inte sett något om att tiden som det tar att flytta en försäkring från ett bolag till ett annat regleras, men det hoppas jag att den gör. Det tar i dag i genomsnitt fyra månader att flytta en försäkring och den tiden skulle kunna kortas, säger Annika Saramies, vd för Avanza Pension, till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att de emellanåt mycket höga avgifterna ska kunna sänkas också är ett välkommet förslag.
- Från och med juli 2018 ska vi slippa avgifter på uppemot fem procent av kapitalet som vissa bolag har tagit ut och det är något som är bra för konsumenterna. Nu hoppas jag också att branschen gemensamt kan komma överens om att även digitalisera hanteringen så att konsumenterna kan få en ännu smidigare resa när det gäller flytt av försäkringar, säger hon.
Ett bolag som har mycket att tjäna på förenklad flytträtt är flyttspecialisten Pensiono, som även skapat ett eget livbolag specialdesignat för flyttmarknaden, Svenska Fribrevsbolaget.
- Det här är en kul present till det svenska folket. I september har det gått sex år sedan vi grundade Pensiono.se och det är bra att se att man tagit till sig argument från politiskt håll. Det är ju inte vettigt att kunderna ska sitta med dyra lösningar som kan kosta tre procent av kapitalet i årliga avgifter, när avkastningen kanske inte når över fyra eller fem procent. Då måste de få möjlighet att flytta och det kommer de nu att få, säger Mattias Fellenius, som är en av grundarna till Pensiono.se, till Pensionsnyheterna.
Mattias Fellenius konstaterar att förslaget i hans ögon är "väl avvägt och visar att samhället fungerar. Om något är fel och fungerar dåligt så ser man till att ändra reglerna".
Louise Sander, vd för Handelsbanken Liv, instämmer dock inte fullt ut i Hallelujakören. Hon hade velat se mer.
- Jag tycker att det är lite tandlöst. Det största problemet är ju inte flyttavgifterna eller att få flytta till ny försäkring för kunden. Problemet är att individen inte har rätt till sina egna fribrev, alltså att de själva får rätt att till exempel flytta samman flera fribrev. Jag ser ingenting i promemorian om att man skall plocka bort arbetsgivarens underskrift och arbetsgivarens möjlighet att via policy förhindra tidigare anställda att flytta, skriver hon i ett mejl till Pensionsnyheterna och fortsätter:
- Ofta har ju arbetsgivare, utan att vara medvetna om det, med hjälp av försäkringsrådgivare som vill ha kvar kapitalet i sina sålda lösningar, fått arbetsgivare att överlåta flyttbeslut till försäkringsmäklaren. Gör man inget för att stärka individens rätt till sina egna slutbetalda pensioner eller fribrev så kommer flyttkrånglet att bestå för svenskarna, säger hon.
KPA, som är ickevalsalternativ för anställda inom kommuner och landsting är ett bolag som har stora utflöden till andra bolag, framför allt bankägda bolag. Trots det är vd Britta Burreau positiv till de föreslagna reglerna.
- Vi är i grunden positiva till förslaget. Det är rimligt att flyttavgiften speglar faktisk kostnad. Flytträtt är konsumentskydd som hör hemma på en modern marknad. Det är klurigt i ett ömsesidigt företag, där kunden också är ägare vilket man ofta inte är medveten om (och inte konsekvenserna), skriver hon i ett mejl och tillägger:
- Vi pratar ofta om att de som är kvar inte ska drabbas om en kund väljer att lämna. Lika viktigt är att den kund som till exempel fått en dålig rådgivning inte straffas när denne vill lämna. Vi pratar sällan om att den ensamma konsumenten inte ska drabbas, vi pratar oftare om att kvarvarande kollektiv inte ska drabbas. Det ska vara juste, ingen ska gynnas på den andres bekostnad - varken den som stannar eller den som lämnar. Det vinner vi alla på i längden, skriver Britta Burreau.
SEB är ett bolag som under flera år har haft ett negativt flyttnetto. De har alltså lämnat ifrån sig mer kapital än de fått in genom flyttar. Trots det är man positiv till de föreslagna åtgärderna och skriver så här i ett pressmeddelande:
SEB gläds åt att det nu kommer ett konkret lagförslag gällande flytt som kommer att förenkla för kunderna att flytta. Även om flera av de förslag som lämnats tidigare, till exempel av Livförsäkringsutredningen och Tjänstepensionsbeskattningsutredningen, har varit mer långtgående ser vi positivt på att det nu tydliggörs att det är tillåtet att flytta under pågående utbetalning och att det öppnas upp för flytt till en befintlig försäkring.
SEB skulle dock gärna se att man fick möjlighet att flytta delar av en försäkring, något som inte de föreslagna reglerna öppnar för.
- Tyvärr föreslår man inte någon möjlighet att flytta delar av en försäkring, något som efterfrågas av kunderna. Ska man framföra någon kritik mot förslaget är det väl just det, att man kunde ha valt att gå ännu längre och föreslagit ytterligare förenklingar, skriver SEB.
En spelare som länge stått på barrikaderna och slagits för en friare flytträtt är Brummer Life. Bolagets vd Helena Palmgren kommenterar förslaget så här:
- Det är hög tid att vi får ordning på pensionsflyttarna och vi välkomnar förslagen från finansdepartementet. Förändring är nödvändig eftersom branschen inte har klarat av att självsanera. Blir förslaget verklighet kan kunder äntligen få bättre översikt på sitt pensionssparande och till exempel slå ihop små, kostsamma fribrev. Det bör leda till både lägre avgifter, mer insikter och större engagemang i pensionsfrågan.
Regeringen har i promemorian uttalat att det ska vara möjligt för bolagen att ta ut förutbetalda anskaffningskostnader, alltså provisioner, av kunder som flyttar. Dock har man satt en maxgräns på fem år då man inte längre ska ha rätt att ta ut ersättning för provisioner utan då bara en administrativ flyttavgift, något som Helena Palmgren välkomnar.
- Femårsregeln är nödvändig då dagens situation med höga, och över tid växande, flyttavgifter på äldre försäkringar är helt orimlig. Det är också utmärkt att kraven på nyteckning tas bort för att hålla nere antalet försäkringar och administrationskostnader, konstaterar Helena Palmgren.
Nu återstår att se vad den nya regleringen av avgifterna kommer att innebära i praktiken. Några tak för de administrativa avgifterna nämns inte i den kommande lagstiftningen utan det blir troligen upp till Finansinspektionen. Och här hoppas Brummer Life att FI har hårda nypor.
- Finansinspektionens tillämpning blir avgörande. Eftersom de själva har lyft problemen med flyttavgifter så kan man utgå ifrån att den blir sträng, vilket är behövligt. En pensionsflytt, inte minst gällande fondförsäkring, är en enkel manöver och ska inte behöva kosta mer än några hundralappar oavsett värde på försäkringen. Detta måste följas av bättre transparens där avgifter i kronor vid en eventuell framtida flytt behöver presenteras tydligt för kund innan man tecknar avtal, avslutar Helena Palmgren.