I dag på morgonen kom regeringens länge väntade promemoria med förslag om en effektiviserad flytträtt.
Förslagen innebär bland annat att man i Försäkringsrörelselagen inför bestämmelser om vilka avgifter bolagen får ta ut vid flytt och att de kostnader man får ta ut endast ska täcka administrativa kostnader för flyttens genomförande.
Förslaget gäller dock inte kollektivavtalade försäkringar utan "sådana försäkringar som omfattas av den civilrättsliga återköps- eller flytträtten enligt försäkringsavtalslagen, det vill säga individuell personförsäkring med sparmoment", enligt regeringen.
Regeringen eller som det heter i kommunikationen den myndighet som regeringen bestämmer, får makt att bestämma hur höga de administrativa avgifterna får vara. Det lutar åt ett uppdrag för FI, även om det inte är beslutat än.
När det gäller förutbetalda anskaffningskostnader, alltså provisioner som bolagen betalat för distribution, får dessa tas ut av kunden vid en flytt. Dock inte efter det att det gått fem år efter tecknandet, då provisionerna ska anses amorterade.
Bestämmelsen om avgifter kopplade till kvarstående anskaffningskostnader ska även tillämpas på avtal som har tecknats före ikraftträdandet, men efter den 30 juni 2007 och inte förnyats efter ikraftträdandet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Man öppnar även för att flytta flera försäkringar till en enda och tar bort kravet på att flytt måste ske till en nytecknad försäkring, något som innebär en ändring i inkomstskattelagen. Det här förslaget lanserades av Tjänstepensionsbeskattningsutredningen 2015 och har nu brutits ur den utredningen och stoppats in i det nya förslaget.
Det här öppnar för möjligheter till sammanslagningar av gamla fribrev och ger kunder möjlighet att samla utspritt sparande.
Dessutom föreslås vissa ändringar i skatteförfarandelagen avseende kontrolluppgifter om pensionsförsäkringar. I promemorian föreslås bland annat att vissa kontrolluppgifter ska innehålla nödvändiga identifikationsuppgifter för försäkringsavtalet och att kontrolluppgiften ska ha kommit in till Skatteverket inom 30 dagar, i stället för inom 14 dagar, från den dag då den omständighet som utlöste kontrolluppgiftsskyldigheten inträffade.
Ändringarna i inkomstskattelagen och skatteförfarandelagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Promemorian skickas nu ut på remiss.