Igår presenterade Mats Langensjö på uppdrag av Skandia en rapport där han föreslår övergripande förändringar för premiepensionssystemet. Rapporten Pensioner vid ett vägskäl diskuterades i en panel i Almedalen där Skandias koncernchef Frans Lindelöw deltog med Pensionsgruppsledamoten Lars-Arne Staxäng, socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli och rapportförfattaren Mats Langensjö.
Samtliga var överens om att systemet som det ser ut nu är ohållbart och att Pensionsmyndigheten behöver ett tydligare uppdrag för att konsumenterna ska få ett bättre underlag för att välja. Men åsikterna gick isär om huruvida större omtag behövs eller inte, framför allt bland politikerdeltagarna.
Moderate riksdagsledamoten Staxäng vill ha färre fonder och tydligare regler men tycker inte att premiepensionssystemet bör göras om helt.
- Jag tycker vi ska akta oss för att göra om helt för risken är stor att vi då skapar andra konstigheter istället, sa han under panelen och menade att vi ofta glömmer fördelarna med PPM-systemet. Han var också emot att sparare måste bekräfta sitt fondval eller bli flyttade till AP7, som presenterades i utredningen Fokus Premiepension (SOU2016:61).
- Det är fel tänkt. Det är fullt möjligt att spararna hamnar i AP7 vid fel tidpunkt och riskerar förluster. De kanske redan nu ligger i bra generationsfonder.
Socialdemokraterna har sedan tidigare varit kritiska mot systemet och Sammeli välkomnade Skandias och Langensjös rapport. För honom var det tydligt att större och mer övergripande förändringar behövs.
- Vi tycker det här förslaget går i rätt väg. Vi ska komma ihåg att ingen försökt efterlikna premiepensionssystemet. Vi tycker att det inte räcker med att lappa och laga, utan vi behöver ett helt nytt system, sa han.
När Mats Langensjö presenterade rapporten tyckte han att 80 procent av fonderna saknar pensionsändamål och bara finns på fondtorget för att de uppfyller vissa krav. Skandias Frans Lindelöw, som framhöll Skandias livportfölj som optimal för långsiktigt sparande, förespråkade för att systemet skulle innehålla även traditionell förvaltning.
Då skulle kapitalet kunna göras tillgängligt för andra instrument och mer illikvida tillgångar, som idag är svåra att få till inom ramen för en vanlig fond som kan köpas och säljas varje dag.
En mer traditionell förvaltning ger ett bättre investeringsunderlag och är mer pensionsanpassat, menade han. Krav på daglig likviditet i systemet innebär att man väljer bort vissa illikvida tillgångar som potentiellt ger en högre avkastning, sa han. Langensjö var också kritisk till kravet på daglig likviditet i ett system som är så långsiktigt och snabb tillgång till pengarna kostar i utebliven avkastning.