NYHETSARKIVET
4 jul 2017 09:50
Langensjö: Begränsa premiepensionssystemet till sju statligt upphandlade alternativ
Den förre AP-fondsutredaren Mats Langensjö har på uppdrag av Skandia gjort en ny utredning om premiepensionssystemet och lämnar i rapporten nya förslag på hur systemet kan förbättras och förändras.

I rapporten "Pensioner vid ett vägskäl" skriver Langensjö att premiepensionssystemet borde göras om utifrån en princip av relevant valbarhet. Individen har inte kunskapen eller möjligheten att välja mellan en uppsjö av fonder. Därför bör det trimmas till sju statligt upphandlade och kvalitetssäkrade alternativ som spararen får välja mellan i första hand när premiepensionen ska placeras. Görs inte ett val går kapitalet till AP7 Såfa, som därmed får den funktion som avsågs när premiepensionen infördes, enligt rapporten.

Som del av kvalitetssäkringen ska det specificeras en ambitionsgrad och utvärdering av de utvalda alternativen ska ske löpande. Klara de inte av att uppfylla målen bör de bytas ut i en ny upphandling, föreslår Langensjö.

Hans förslag innebär dock inte att de andra fondalternativen tas bort från fondtorget. De ska finnas kvar men det ska göras tydligt för spararen när de upphandlade och kvalitetssäkrade alternativen lämnas och att spararen därefter inte kan förvänta sig samma ambitionsgrad.

Att staten via det allmänna pensionssystemet upprätthåller en stor fondhandelsplats är "inte rimligt", förklarar Langensjö i rapporten. Med det här förslaget kan Pensionsmyndigheten fokusera på att just upphandla, utvärdera och följa upp kvalitet och relevans i ett begränsat antal pensionsportföljer. Grunderna för förslaget härstammar från slutsatsen i utredningen "Vägval för premiepensionen" men med skillnaden att Langensjös rapport rekommenderar professionellt upphandlade pensionsportföljförvaltare i stället för att etablera ytterligare statliga fonder.

"Detta eftersom vi i stället för statiska statliga pensionsfonder vill ha en levande och aktiv utvärdering av systemets huvudman – staten genom Pensionsmyndigheten. Det är då direkt olämpligt att staten handlar upp och och utvärderar ”sig själv”. Däremot behöver staten ha en fond som tar hand om de som inte kan eller vill välja, men då genom att AP7 återgår till den ursprungliga rollen som ett ickevalsalternativ, medan de upphandlade och utvärderade förvaltarna blir förvalsportföljer", skriver Langensjö.

Skandias vd Frans Lindelöw säger att tidigare statliga utredningar bara haft mandat för kosmetiska förändringar och att denna rapport är ett konkret inspel i hur ett nytt premiepensionssystem skulle kunna se ut.

"Systemet måste bygga på långsiktig och effektiv kapitalförvaltning för pensionssyfte. Hittills har fokus varit på maximal valfrihet och daglig handel, något som få utnyttjar. Erfarenheter från vår traditionella livförvaltning visar att onoterade investeringar lämpar sig särskilt bra för den inneboende långsiktigheten i pensionssparande", säger Frans Lindelöw.

Utöver premiepensionen lämnar Mats Langensjös rapport även förslag på förändringar inom flytträtt för tjänstepensioner. I princip föreslås att grunden i MiFID 2 bör gälla vid flytt av tjänstepensioner, alltså att en flytt ska innebära en förbättring för individen.

Dessutom borde en princip om reciprocitet införas där varje bolag som tar emot premier även ska förbinda sig att godkänna flytt till en annan aktör. Ångerrätt, eller en så kallad Cooling off-period som det heter i rapporten, borde också införas i upp till två månader, enligt rapporten.

Langensjö lämnar även några förslag till en effektivare hantering av små fribrev, som att ihopslagning av fribrev inom tjänstepensionen bör uppmuntras och att fasta avgifter understigande ett fjärdedels basbelopp bör förbjudas.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907