NYHETSARKIVET
30 jun 2017 12:25
Debatt: Pensionssparare behöver större pensioner, inte mer makt
Om rådgivningsmarknaden hade dominerats av oberoende professionella aktörer hade idén om mer pensionsmakt till spararna varit bra. Men idag fungerar inte branschen på det sättet och då innebär det enbart mer pengar till finansbranschen och mindre till spararna, skriver Småspararguidens Patrick Siegbahn och Andreas Runnemo i en debattartikel på SvD.

Debattinlägget är en replik till en tidigare artikel från Söderberg & Partners där vd Gustaf Rentzhog och hållbarhetsansvariga Kajsa Brundin skrev att spararna bör få mer makt om var deras pensionskapital går och att få investera mer hållbart. Kontentan av Söderberg & Partners debattartikel var att pengar är makt och de vill att Svenskt Näringsliv och LO släpper makten över vilka fonder folk kan spara sin tjänstepension i.

Småspararguiden håller delvis med och framhåller att hållbarhetsfrågan är väldigt viktig idag, något bolaget själva märkt när det gäller efterfrågan från kunderna. Trots det är Småspararguiden emot förslaget. Man pekar på Söderberg & Partners egen rapport som ligger till grund för artikeln där det står att vissa risker finns med förslaget, som att förvaltare kan använda hållbarhet för att dölja avgifter eller att rikta fokus mot annat än avkastning. Söderberg & Partners tror dock att konkurrensen rensar ut de oseriösa till slut men där håller inte Småsmararguiden med.

"Vår bild är tvärtom att branschen inte alls funkar i dag. Det bästa exemplet på det är Söderberg & Partners egna så kallade ”Trygghetsfonder”. De kostar tio gånger mer än de kollektivavtalade standardvalen vilket gör att hälften av pengarna försvinner på 35 år.* Konsumentverket har slagit fast att ordet trygghet är vilseledande, Finansinspektionen har sagt att fonderna är dyra och ger dålig avkastning och SvD har visat att Söderberg & Partners har fifflat med jämförelseindex. Trots detta, och trots att alla oberoende experter vi har pratat med är överens om att Trygghetsfonderna är riktigt dåliga fonder, har svenskarna 50 miljarder kronor i dem", skriver Siegbahn och Runnemo i artikeln.

Även nästan alla större banker och försäkringsbolag har liknande varianter där de tar stora delar av pensionen utan att kunderna förstår och att räkna ut vilken pension man skulle kunna få med bättre och billigare fonder kräver expertkunskaper, menar Småspararguiden.

"Gemene man kommer aldrig bli finansexpert. De flesta har roligare saker för sig och vi tycker att det är bättre att läkaren specialistutbildar sig inom sjukvård än läser ett år ekonomi. Det som behövs är en finansbransch där rådgivning ges av oberoende, professionella aktörer som tar rimligt betalt. I en sådan värld vore Rentzhogs och Brundins förslag alldeles utmärkt, men så länge det ser ut som i dag ska alla svenskar med kollektivavtal vara tacksamma att facken och arbetsgivarna skyddar deras pensioner".


*För beräkningen kring Trygghetsfonderna har Småspararguiden räknat med 2,23 procent årlig avgift på Trygghet 75, 0,3 procent för ett jämförelsealternativ, 75 procent aktier i båda alternativen, 6 procent avkastning på aktier och 1 procent på räntor.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907