NYHETSARKIVET
28 jun 2017 12:40
FCA publicerar åtgärdsprogram för kapitalförvaltningsbranschen
Brittiska Financial Conduct Authority publicerar idag sin omfattande studie av landets kapitalförvaltningsindustri och lämnar även förslag på flera åtgärder som behövs för att ta itu med de problem som identifierats.

Den färdiga rapporten som släpps nu är resultatet av nästan två års arbete från FCA där myndigheten haft synpunkter på brist på konkurrens i branschen. En tidig version av rapporten kom i november och FCA har sedan dess tagit till sig synpunkter från branschen och nu tagit fram slutliga förslag till förbättringar.

Myndigheten har fokuserat på tre områden: konsumentskydd, bättre konkurrenskraft och gynnsamma avgiftsmodeller för kunden samt en separat översyn av rådgivare och olika investeringsplattformar.

Storbritanniens kapitalförvaltningsindustri är världens näst största med nästan sju biljoner pund i totala tillgångar. Inhemska privatkunder står för en biljon av summan.

När en första version av rapporten kom i november fick åtgärderna mycket kritik från branschen, men tillsynsmyndigheten har trots det beslutat att gå vidare med några av sina mer kontroversiella förslag.

Till exempel vill FCA se att förvaltare erbjuder kunder en enda avgift som omfattar alla tjänster och att de tar in två oberoende ledamöter till sina styrelser.

Dessutom vill FCA ha full transparens kring vilka kostnader som institutionella investerare betalar för att investera i deras fonder och tjänster. Här vill myndigheten att en extern oberoende person, tillsammans med några utvalda från branschen, utvecklar en modell framöver.

Vidare på ämnet transparens så föreslås även ett förbud för förvaltare att ta ut så kallade "risk-free box profits", kostnadsskillnaden mellan när en fond köps och säljs och som förvaltarna behåller, själva istället för att återlägga pengarna i fonden.

Dessa kostnader är sällan synliga för kunderna, enligt FCA. Tilläggas bör att ett antal förvaltare som Jupiter och Schroders redan tidigt i år beslutat att slopa den modellen.

Nu ska även en större översyn av investeringsplattformar inledas och Financial Conduct Authority vill att regeringen utökar myndighetens tillsyn över investeringsrådgivare.

I Storbritannien står rådgivarna bakom väldigt mycket av hur landets pensionsfonder investerar och i rapporten framgår att branschen bland annat visar prov på intressekonflikter och svårgenomsynliga avgiftsmodeller.

FCA har tidigare flaggat för att man ska ta in rådgivningsbranschen för en större utredning kring konkurrenskraft till Competition and Markets Authority, motsvarigheten till det svenska Konkurrensverket, som har bredare mandat att kräva förändringar av affärsverksamheten. Just det slipper branschen för tillfället men FCA skriver att man ska fatta beslut om det i september.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907