Allras revisor Jan Palmqvist har nu i ett omfattande yttrande svarat Revisorsinspektionen varför han och bolaget fattat beslut om att avgå från sitt uppdrag i förtid. Vidare ville Revisorsinspektionen ha mer kött på benen kring de rådgivnings- och konsulttjänster som Deloitte bistått Allra med och om dessa skulle kunna hota revisorns oberoende, vilket han inte anser.
Revisorsinspektionen har också velat veta om Deloitte och Palmqvist meddelat bolagsledningen i Allra om beslutet att avgå i förtid innan man i ett pressmeddelande den 16 mars kommunicerade beslutet.
Allra anmälde Deloitte till Revisorsinspektionen de 24 april och ifrågasatte då avhoppet och ansåg att revisorn gjort tydligt att man inte hittat något att bråka om i redovisningen men att man ändå hoppade av uppdraget. Revisorsinspektionen upprättade ett ärende efter det att man fått in Allras anmälan och yttrandet som nu kommit in från revisor Palmqvist är ett svar på de frågor som man fått ifrån Revisorsinspektionen.
En av de frågor som myndigheten ställt till Deloitte är huruvida man informerade Allra om sitt avhopp innan man gick ut med sitt pressmeddelande om att man anmält bolaget till Ekobrottsmyndigheten och att man hoppade av sitt uppdrag. Det gjorde man visst, även om det var riktigt tajt i det tidsschemat.
Enligt Palmqvist kontaktade han Allras ordförande Gunnar Axén "tidig kväll" den 16 mars. Samma kväll, klockan 20.30, gick pressmeddelandet ut och var en följd av "givet den mediala uppmärksamhet som fanns kring bolaget vid denna tidpunkt".
Av pressmeddelandet framgick att Deloitte skulle lämna uppdraget efter det att man anmält bolaget till Ekobrottsmyndigheten och att man inte längre "ansåg sig ha förtroende för företrädarna för bolaget, att vi inte ansåg att det fanns förutsättningar för ett gott och förtroendefullt samarbete mellan revisorn och företagsledningen och att vi inte ansåg oss kunna genomföra en effektiv revision efter brottsanmälan".
Jan Palmqvist gör gällande att man sett stora problem i Allra och påpekar att bolaget inte alls var redo för att börsnoteras under 2016, något som Allras ledning var mycket intresserade av. Men det var enligt både SEB och Deloitte "helt orimligt" och tidsplanen kom att förskjutas till andra kvartalet 2017.
Det som fick bägaren att rinna över för Palmqvist var dock transaktionerna i Dubaibolaget som Deloitte faktiskt var behjälpliga med att starta redan under 2015.
Bolaget tjänade grova pengar på att agera mellanhand genom att köpa derivatinstrument med skyhöga provisioner på uppdrag av Allras fonder. Men att det var det som var affärsidén verkar revisorn inte ha förstått på allvar förrän långt senare. Det var i samband med att Deloitte i Dubai reviderade bolaget som misstankarna om de oetiska transaktionerna väcktes. Och först i januari/februari 2017, efter det att Pensionsnyheterna och snart sagt alla andra medier rapporterat som Allra, som man började granska bolaget på allvar.
"Detta (revisionen i Dubai, reds anm.) var startskottet till en djupare genomgång där vi kritiskt granskade verksamheten. I samband med att verksamheten i Dubai etablerades under 2015 hade vi, som framgår ovan, tagit del av den affärsplan som tagits fram av Allra för att förstå syftet och inriktningen på verksamheten. Den information som nu framkom baserat på vår årsbokslutsgranskning stämde inte alls överens med affärsplanen."
Allraledningen hade alltså fört revisorn bakom ljuset, enligt revisorn som presenterade genomgången av Dubaiverksamheten för Allras ledning i mars 2017, två dagar innan avhoppet.
Palmqvist påpekar att ordförande Axén var nästan helt tyst under mötet som pågick under två och en halv timme och att mötet helt styrdes av Allras vd Alexander Ernstberger som "var mycket anklagande mot Deloitte och ifrågasatte vår utredning och varför vi inte hade lyft upp våra indicier direkt med honom och David (Persson, delägare), utan istället hade kommunicerat främst med styrelsens respektive revisionsutskottets ordförande."
Deloitte och Palmqvist kunde dock på direkt fråga från Ernstberger och Persson inte bevisa att några "formella fel" begåtts men att "vi ansåg att hela upplägget kunde ifrågasättas ur ett sundhetsperspektiv".
Vad Palmqvist inte visste var att Allraledningen i hemlighet spelat in samtalen under mötet och efter det att Palmqvist avgått kunde lägga ut en sekvens från mötet på sin hemsida där han säger att det inte begåtts några formella fel.
Palmqvist skriver nu i sitt yttrande att det korta citatet varit "taget ur sitt sammanhang och som inte korrekt återspeglade vad som förevarit under mötet".
Det är också tydligt att Deloitte reagerat sent på uppgifterna om Dubaibolaget och att myndigheterna i Luxemburg tyckte att derivattransaktionerna i Dubaibolaget verkat skumma och ställt frågor om dem till Allra redan i december 2016, alltså ett par månader innan Deloitte, som även hade ansvaret för revisionen i Luxemburg genom sitt lokalkontor i landet, noterat saken.
"Det framkom även att CSSF (tillsynsmyndigheten i Luxemburg) hade ställt ett antal frågor till Allra Luxemburg i brev den 5 december 2016 kopplat till de strukturerade produkterna", skriver Jan Palmqvist.
Pensionsnyheterna konstaterar att yttrandet ger en intressant bild av hela härvan kring Allra. Däremot finns inget tydligt besked om varför revisor Palmqvist, som varit med sedan 2012 i föregångaren Svensk Fondservice, kunde vara så blåögd att han inte såg det som så många andra såg långt tidigare och som han kunde läsa i tidningarna.
Nu återstår att se vad Revisorsinspektionen kommer fram till i sin granskning av ärendet och om myndigheten ska ta Deloitte och Palmqvist i örat genom att meddela någon form av disciplinstraff. Besked om det lär dock inte komma förrän efter sommaren.