NYHETSARKIVET
21 jun 2017 12:43
DO vill avskaffa 67-årsregeln för att den är diskriminerande
I dag skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg att regeln som gör det möjligt för arbetsgivare att säga upp anställda efter det att de fyllt 67 år utan saklig grund är diskriminerande och att den bör avskaffas.

I en debattartikel på SvD påpekar hon att det är orimligt att arbetsgivare fortfarande tillåts att säga upp arbetstagare vid 67 års ålder, trots att vi lever längre och att andelen äldre i befolkningen blir allt större.

"Regeln kom till som en möjlighet för arbetsgivare att avsluta en anställning utan att behöva hänvisa till bristande prestationer. Huvudargumentet är att sådana uppsägningar är besvärliga och kan upplevas av den äldre som ett ovärdigt slut på arbetslivet", skriver hon i artikeln.

Hon påpekar att anmälningar till DO visar att det kan upplevas "lika kränkande att bli av med sitt arbete för att man fyller år, som för att man inte längre klarar av sina arbetsuppgifter".

Den nuvarande regeln är utformad som ett fönster där arbetsgivaren har möjlighet att säga upp den anställde vid 67 års ålder, men om man låter den anställde jobba vidare får den anställde tillbaka ett visst anställningsskydd efter 67 års ålder. Det här, menar hon, gör att arbetsgivare säger upp 67-åringar "för säkerhets skull".

Hon påpekar också att de som tror att ökade pensioneringar av äldre leder till att fler ungdomar får jobb är felaktig, något som professorn i nationalekonomi, Anders Forslund, konstaterat i en rapport för SNS.

"Grunden för arbetsgivares möjlighet att säga upp arbetstagare på grund av ålder ska bygga på individens förutsättningar och inte en generell åldersgräns", avslutar hon sin artikel.

Det kan vara värt att påpeka att det tog åtta år av resultatlösa förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter innan regering och riksdag genom lagstiftning gjorde den ändring i LAS som höjde avgångsskyldigheten från 65 till 67 år den första september 2001. Syftet med höjningen var att göra det möjligt att arbeta längre och därmed förbättra sin pension.

Pensionsåldersutredningen (SOU2013:25) föreslog att LAS- åldern, liksom 61- och 65-årsgränserna i socialförsäkringarna skulle höjas med livslängdsökningen. Utredningen föreslog att arbetstagarens rätt att kvarstå i anställning höjs från 67 till 69 års ålder, men det förslaget har ännu inte givit några avtryck i lagboken.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907