Även om det är långt kvar till pensionen bör småbarnsfamiljer börja planera för framtiden redan nu. Det säger Pensionsmyndigheten i en ny kampanj som riktas mot småbarnsföräldrar.
Vilken effekt pensionens storlek får av att man är föräldraledig och senare kanske arbetar deltid är det få som känner till och därför har Pensionsmyndigheten tagit fram nya räkneexempel på kampanjsajten.
Föga förvånade visar uppgifterna att kvinnors pensioner riskerar att påverkas mer då de oftare tar ut mer föräldraledighet och arbetar deltid under småbarnsåren i större utsträckning.
"Tiden då man ska bli och nyss har blivit förälder är en utmärkt tid att planera inför pensionen. Men många vet inte vad man kan göra för att jämna ut de skillnader i den framtida pensionen som kan uppstå om en av föräldrarna är mer föräldraledig eller jobbar deltid under småbarnsåren. Förenklat är det så att minst påverkan på pensionen får den med låg inkomst som jobbar inom staten, kommun eller landsting och störst påverkan får den med hög inkomst som jobbar i privat sektor, men det är bra att ta reda på hur det ser ut för just dig", säger Pär Ahrling, enhetschef på Pensionsmyndighetens kommunikationsavdelning, i en presskommentar.
Under barnets fyra första levnadsår får föräldern med lägst inkomst extra pengar inbetalade till sin allmänna pension, vilket kallas för småbarnsrätter och finns i det orangea kuvertet. Extrapengarna är ett sätt att kompensera föräldrar ekonomiskt för det inkomstbortfall som föräldraledighet och deltidsarbete innebär.
"Att överföra premiepensionen kan vara ett sätt att jämna ut den framtida pensionen så att den förälder som exempelvis avstår heltidsarbete för att ta hand om barnen kompenseras för det. Ett annat sätt kan vara att starta ett eget sparande till den deltidsarbetande föräldern", säger Ahrling.
Kampanjen pågår under sommaren.